Hittegolf maakt ons dommer: zó komt dat

dommer door hittegolf

Heerlijk hoor, die warme temperaturen. Maar wist je dat het ook echt invloed heeft op onze gemoedstoestand? En dan niet per se op een goede manier. Uit onderzoek blijkt dat een hittegolf zorgt voor tal van negatieve effecten. 

Want: we worden dommer van een hittegolf. Dat niet alleen, we hebben ook meer last van vermoeidheid, we zijn agressiever en hebben we last van hittestress. Nog meer redenen voor een tropenrooster, dus.

Hersenen werken langzamer

Je hebt het vast wel eens gemerkt. Als het een paar dagen boven de dertig graden is, wordt het steeds lastiger je te concentreren. En dat zit niet tussen je oren (of eigenlijk wel): er blijkt een verklaring voor te zijn. De warmte doet namelijk iets met ons cognitief denkvermogen – verantwoordelijk voor kennis opnemen en verwerken. Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen maar liefst dertien procent langzamer werken als het heet is.

Wat de exacte reden is dat onze hersenen het minder goed doen bij hitte, is niet bekend. Er doen verschillende verhalen de ronde. Een van de theorieën is dat het ligt aan dat onze hersenen minder bloed krijgen dan normaal. Daarnaast zou het kunnen liggen aan het slechtere slapen dat we ’s nachts doen en dat we sneller uitgedroogd zijn.

Theorieën waarom dommer door hittegolf

Een andere theorie is dat het ligt aan de eiwitten in onze hersenen, zo legt neuroloog Chris van der Linden uit aan HUMO. ‘Hoe warmer eiwitten zijn, hoe sneller ze ontbinden. Kleine temperatuurverschillen zijn al voldoende om onze prestaties te beïnvloeden. In ideale omstandigheden is het in ons brein altijd even warm, net als in ons lijf. Ook zouden er schadelijke stoffen kunnen vrijkomen omdat ons lichaam harder moet werken om de temperatuur van ons brein te regelen.’

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: AD | Beeld: Getty Images
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster