Hoe ironisch: ook Barbie doet mee aan de plastische chirurgietrend

barbie cosmetische chirurgietrend

Het plastic boegbeeld van de westerse schoonheidsnormen, beter bekend als Barbie, heeft een nieuwe look. En daarbij valt een ding op: de trend van cosmetische chirurgie is ook haar niet ontgaan.

De nieuwe look van Barbie is het resultaat van een samenwerking tussen Mattel en streetwear merk Kith, ter ere van Barbie’s zestigste verjaardag. Voor de makers van de blonde schone blijkbaar ook hét moment om Barbie’s herkenbare gezichtskenmerken aan te passen naar de huidige tijdsgeest. We zien vollere lippen, een typische fillerkaaklijn en geaccentueerde jukbeenderen.

Maar voordat we beginnen met klagen, kunnen we het Barbie kwalijk nemen dat ze is gezwicht voor een spuitje? Is dat niet precies wat Barbie altijd doet: de meest ambitieuze schoonheidsnormen van het moment aanmeten? Zo was dat in de jaren 60 haar lange manen coupe en een postuur dat ribben leek te missen en in de jaren negentig groeide haar benen en kreeg ze felblauwe ogen. Met als klap op de vuurpijl haar transformatie uit 2016, die zelfs de cover van Time haalde: Barbie was naast lang, nu ook in kleine en curvy maten beschikbaar.

Dus inderdaad (en helaas), het feit dat deze laatste Barbie-poppen allemaal lijken te lijden aan het typische Instagram Gezicht – volle lippen, een jeugdig tienerneusje, een prachtige neus-lippenplooi – is helemaal zo gek nog niet. Want hey, al sinds de geboorte van Barbie geeft Mattel ons een reflectie van problematische, onrealistische schoonheidsnormen, dus waarom nu stoppen met innoveren?

LEES OOK:

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: The Cut, beeld: Kith
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.