Hoe is het in Griekenland? VIVA spreekt een inwoner

griekenland

Het nieuws wordt de afgelopen weken gedomineerd door de situatie in Griekenland. De Griekse banken lijken ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land. Hoe is dat eigenlijk voor de inwoners van Griekenland? En wat voor maatregelen nemen zijzelf? VIVA vroeg het aan de Griekse Eva Malinaki (31), docente journalistiek en communicatie aan de hogeschool in Thessaloniki.

Hoe is de sfeer momenteel in Griekenland?

“De situatie in het land is bij iedereen het onderwerp van gesprek. Er heerst veel onzekerheid, we hebben geen idee wat er gaat gebeuren. Er is geen informatie over wat er volgende week maandag gaat gebeuren, de dag na het referendum. Daarnaast gaat het om zoveel financiële details, dat niemand er écht iets van begrijpt. Ook weten we niet wie we kunnen vertrouwen, wie er liegt of de waarheid vertelt – als er al één waarheid in deze hele situatie is. Naar mijn mening, denken de meeste Grieken dat het gewoon een politiek spelletje is en dat alles voor niets is. We willen allemaal dat het zo snel mogelijk eindigt.”

Ben je bang voor de toekomst?

“Bang is een groot woord. Ik zou eerder zeggen dat de meesten sceptisch zijn, omdat we geen idee hebben wat er morgen of de dag erna gaat gebeuren. Alles wat wij willen is het normale leven weer oppakken. Ik voel niet echt paniek om mij heen, iedereen gaat gewoon naar zijn werk, doet boodschappen etc. Over boodschappen en shoppen gesproken, sommigen geven wel wat minder geld uit gezien de situatie van de banken. Dat iedereen aan het hamsteren is, is behoorlijk overdreven door de media.”

Ben je dagelijks in de rij bij de pinautomaat te vinden?

“Ik en de mensen om mij heen gaan dagelijks naar het pinautomaat om geld op te nemen, maar dat is om de dagelijkse dingen te kunnen doen. Ons spaargeld staat nog gewoon op de bank. Er deden al geruchten de ronde dat de banken hun deuren zouden sluiten, dus dat was voor ons geen verrassing.”

Wat hoop jij dat er gebeurt met het land?

“Ik hoop dat Griekenland lid blijft van de EU, ik denk dat de meeste inwoners dat zo zien. Hoewel, we willen wel een gelijkwaardig lid blijven. Nu voelt het alsof we slechts een pion op het schaakbord van de krachtige landen zijn.”

Beeld: Getty