Hoe is het nu met… Adje?

adje

We kennen hem als het sukkeltje van Paul de Leeuw, die in bakken vla werd geduwd, moest sumoworstelen of verkleed als witte boon in tomatensaus sprong. Sinds de laatste ‘Mooi! Weer de Leeuw’ in 2010 is het echter verdomd stil rondom Arijan van Bavel (36). Wat doet de acteur sinds hij niet meer aan Pauls zij staat?

Tekst: Jessica Sindelka | Foto: Alex Mensen

Waar is Adje gebleven? Waarom sta je niet met Paul op het podium?
“Ik vond het mooi geweest. Van tevoren hadden Paul en ik afgesproken: we zien wel hoe lang het leuk blijft. Dat bleek 5,5 jaar te zijn. Op een gegeven moment is het gewoon op. Ik heb in elke bak met vla gelegen en elk kostuum aangehad. Ik heb gebungeejumpt, aan een helikopter gehangen en ben overreden. In het begin kan je nog een beetje in herhaling vallen. Dan verander je die vla in eieren. Maar op een gegeven moment is elke grap gedaan. Dat was voor mij een teken dat het klaar was. Je merkte het ook aan de kijkcijfers: die waren van 3 miljoen gezakt naar 1 miljoen. Nog steeds hartstikke goed natuurlijk, maar wel een teken dat ook de kijker het niet meer zo spannend vond.”

Wat is je mooiste herinnering aan ‘Mooi! Weer de Leeuw’?
“De samenwerking tussen Paul en mij was ontzettend bijzonder. Er was op het podium een bijzondere spanning die moeilijk te omschrijven is. We voelden elkaar tijdens het improviseren perfect aan. Shows die we voorbereidden werkten op de een of andere manier altijd minder goed. Daarom deden we dat bijna nooit. We probeerden altijd om elkaar voor het blok te zetten, maar bewaakten wel elkaars grens. Allebei wisten we precies hoe ver we bij elkaar konden gaan, zonder dat we het uit hoefden te spreken.”

Ging zo’n onvoorbereide show dan nooit mis?
“Natuurlijk gingen er weleens dingen fout, maar dat was nooit erg. Zo heeft Paul me weleens in een bak met deeg geduwd, waardoor mijn bril in de kreukels lag. Maar uiteindelijk zag dat er juist weer heel geestig uit. Er werd heel goed voor me gezorgd daar, dus dat soort dingen waren niet erg.”

En daarna? Viel je niet in een zwart gat?
“Ik moest wel even wennen aan m’n nieuwe leven, ja. Maar ik was na die drukke periode ook echt aan rust toe. Ik heb met opzet een jaar niks op tv gedaan. Daarna ben ik wat presentatieklussen gaan doen voor Omroep Brabant. En zes jaar geleden ben ik mede-eigenaar geworden van pretpark De Waarbeek.”

Arijan van Bavel
Arijan, zoals hij er nu uitziet.

Je hebt een eigen pretpark? Dit moet je even uitleggen.
“In Hengelo stond een pretpark te koop die mijn compagnon en ik hebben overgenomen. We hebben het park een flinke opknapbeurt gegeven. Toen wij het overnamen was het vergane glorie: het had 32.000 bezoekers per jaar. Nu zitten we aan de 212.000. Op drukke dagen sta ik zelf ook suikerspinnen te draaien en patat te bakken.”

Was dit een droom van je?
“Nee, het kwam toevallig op mijn pad. Ik heb altijd al iets met attractieparken gehad: vroeger werkte ik in de Efteling als acteur en later heb ik acts voor pretparken bedacht. Maar het hebben van een eigen pretpark is weer iets heel anders natuurlijk.”

Wat is er zo leuk aan?
“Het is een nostalgisch pretpark. Niet alleen voor kinderen maar ook voor ouders en opa’s en oma’s is het te gek, omdat het park vol staat met attracties van vroeger. Denk aan de rups en de zweefmolen. Ook hebben we de oudste stalen achtbaan van de wereld.”

Is dit nu je fulltime job?
“De eerste twee jaar was ik er bijna dag en nacht mee bezig. Daarna begon het toch wel te kriebelen om weer te gaan acteren. Sinds vorig jaar ben ik begonnen met spelen in de klucht ‘Taxi taxi’, samen met onder anderen Bartho Braat. Elk jaar proberen we een kleine tour van veertig voorstellingen te doen in de winterperiode. Dan is het park dicht, dus dat komt precies goed uit.”

Heeft Adje nog steeds invloed op je dagelijks leven?
“Ja, ik word er nog veel mee geconfronteerd. ‘Kijk, Adje staat patatjes te bakken,’ hoor ik dan ineens. Dat vind ik alleen maar leuk. Natuurlijk zijn er weleens momenten dat je er niet op zit te wachten, maar uiteindelijk is het altijd leuk als mensen je herkennen en complimenten geven. Daar doe je het voor. Ik ben een entertainer: ik hou ervan om mensen te vermaken.”

Denken mensen in real life weleens dat je oprecht niet wijs bent?
“Haha ja, soms wel. Ooit zelfs tijdens een kantoorafspraak. Dan werd er niet tegen, maar óver mij gesproken. ‘Kan hij ook dit en kan hij ook dat?’ Ik kan daar wel om lachen.”

Zien jij en Paul elkaar nog?
“We volgen elkaar, maar het is niet zo dat we elkaars deur platlopen of op verjaardagen komen. We weten elkaar te vinden als het nodig is. Als ik weet dat hij in een nieuwe voorstelling speelt, bel ik even om te vragen hoe het gaat. Daar blijft het bij, en dat is prima zo. Mijn leven gaat verder en het zijne ook.”

Onlangs was je in ‘RTL Late Night’, waar je als verrassing optrad voor Paul. Spannend?
“Ontzettend. Vooral omdat ik daar niet stond als Adje, maar als Arijan. Direct toen ik opkwam en oogcontact met Paul maakte, voelde ik die chemie weer. Ik voél gewoon wat hij op zo’n moment denkt. Door de spanning ging het nog mis ook: ik vergat mijn tekst.”

Gaan we je in de toekomst nog op tv zien?
“Dat weet ik niet. Als er iets op mijn pad komt vind ik het leuk, maar het hoeft van mij niet per se. Qua tijdsinvestering is het meestal heftig. Momenteel doe ik nog wel een programma voor Omroep Brabant, waarvoor ik op zoek ga naar leuk nieuws in de provincie.”

Had je gehoopt dat Adje zou leiden tot een grotere tv-carrière?
“Nee, dat was niet mijn intentie. Ik ben ook heel bewust dingen ernaast blijven doen. Ik vond het heel leuk, maar ik heb altijd beseft hoe het tv-wereldje in elkaar stak: vandaag ben je hot en morgen ben je not. Ik wist dat het een keer zou ophouden.”

Adje deed eerder ook mee aan het SBS-programma Sterren Springen:


Lees ook:
Hoe is het nu met… Mike Starink?
Hoe is het nu met… LeToya en Latavia van Destiny’s Child?

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.