Hoe is het nu met… Baas B?

baas b

Je kent hem vast nog wel van de grote hits ‘Het land van’ en ‘Mee naar Diemen-Zuid’ die hij had met Lange Frans. Bart Zeilstra, alias Baas B. Na het grote succes werd het stil rondom de rapper. Wij zijn benieuwd: waar heeft ie uitgehangen en hoe is het nu met hem?

Tekst Katy Boer | Foto Jitske Schols

Waar heeft Bart gezeten?

“De laatste jaren heb ik vooral gezocht naar rust. Ik was door het succes en alles wat daarbij kwam kijken te ver van mezelf af komen te staan. Daarom heb ik bewust afstand genomen van een hoop dingen en ben ik weer op zoek gegaan naar wat mij gelukkig maakt. Ik ging weer voetballen, pakte m’n studie psychologie op en besteedde meer tijd met m’n familie. Zo kwam ik langzaam weer tot mezelf. Ik heb het gevoel dat ik sinds tijden niet zo lekker in m’n vel zit als nu.”

Eigen manier

“Het nummer ‘Als ik in je ogen kijk’ dat ik in 2013 uitbracht, was onderdeel van mijn zoektocht. Ik dacht eigenlijk de periode als rapper af te sluiten en probeerde iets anders. In die tijd schreef ik bijna alleen maar vrolijke gitaarliedjes. Langzamerhand is het rappen steeds meer teruggekomen en toen ik ‘Het is wat het is’ maakte, dacht ik: ja, dit voelt goed, dit is mijn ding! Het cliché ‘het beste wat je kunt worden is jezelf’ geldt dan ook zeker voor mij. Rappen is nu eenmaal wat bij mij past, maar dan wel op mijn eigen manier. Dat is wat ik nu doe en dat voelt goed.”

Nieuw nummer

“Ik krijg veel positieve reacties op ‘Het is wat het is’. Ik denk dat mensen voelen dat het nummer dichtbij mezelf staat. Open en eerlijk: dat is wat het is. Veel mensen zullen misschien denken aan het begin en einde van Lange Frans en Baas B als ze de tekst horen (‘Zo krijg je love en zo word je gedist’ en ‘Zo heb je alles en zo heb je niks’, red.). Maar het heeft vooral betrekking op mezelf. Het accepteren van situaties en het feit dat je niet altijd zelf alles in de hand hebt. Natuurlijk heeft de periode met Frans daar ook mee te maken, maar dat is niet het enige. Ik was er zelf bij en was niet bij machte om iets tegen de situatie te doen. Het is wat het is. Ik zal nooit rancuneus zijn ten opzichte van iets of iemand. Dat ligt niet in mijn aard, zo zit ik niet in elkaar. Het gaat over accepteren, loslaten en verder gaan, iets wat ik de afgelopen jaren meer en meer geleerd heb te doen.”

Frans en Bart-tijdperk

“Van het succes dat ik met Frans had heb ik echt genoten en ik ben heel dankbaar dat ik het mee heb mogen maken. Maar wat er voor de buitenwereld uitzag als een groot succes, voelde voor mij op sommige momenten als een dieptepunt. Het succes van toen mis ik niet per se, maar ik vraag me soms wel af hoe ik het zou hebben ervaren met de kennis en ervaring van nu. Frans en ik hebben geen contact meer en dat vind ik nog steeds erg jammer. Er is natuurlijk veel tussen ons gebeurd, dingen die wij als jonge artiesten hebben laten gebeuren en ons overkomen zijn. We hadden steun nodig. Die steun hebben we beiden niet gehad. Ik sta er nog steeds voor open om Frans weer recht in de ogen aan te kijken en als volwassen mensen een goed gesprek met elkaar te hebben. Wie weet komt het er ooit nog eens een keer van.”

Baas over eigen naam

“De naam Baas B heeft voor mij een tijdje symbool gestaan voor alles wat ik niet meer wilde zijn en daarom heb ik die naam een tijdje niet gebruikt. Ik dacht dat het me zou helpen om dichter bij mezelf te komen als ik afstand zou doen van die naam. Dat deed het in eerste instantie ook, omdat er meteen een last van m’n schouders viel toen ik gevoelsmatig weer gewoon als Bart door het leven ging. Ik wilde ook graag dat mensen me gewoon als Bart zagen. Maar die gedachte bleek een beetje naïef, omdat ik nog steeds overal herkend werd als Baas B, terwijl ik dat voor m’n gevoel al lang niet meer was. Door de jaren heen heb ik mijn negatieve associaties bij die naam los kunnen laten en heb ik geaccepteerd dat ‘Baas B’ gewoon een onderdeel is van wie ik ben. Ik kan ook weer trots zijn op wat ik toen heb bereikt. Daardoor kan ik ook weer rapnummers maken en voelt het voor mij niet gek meer om dat onder de naam ‘Baas B’ te doen.”

Toekomstmuziek

“Ik heb geleerd dat liefde veel meer is dan het hebben van een liefdesrelatie. Ik heb mooie, pure en eerlijke mensen om me heen met wie ik dingen deel. Dat is echte liefde. En dat voelt goed. Ik wil graag dingen doen waar ik blij van word en muziek maken is daar zeker onderdeel van. Het plezier waarmee ‘Het is wat het is’ tot stand is gekomen en de reacties op het nummer, hebben me vertrouwen en een positieve boost gegeven. Daarnaast ben ik dit jaar begonnen met een coaching-praktijk waarbij die studie psychologie goed van pas komt. De combinatie muziek en coaching lijkt me wel wat voor de toekomst.”

Lees ook:

Hoe is het nu met… Mike Starink?
Hoe is het nu met… Adje?
Hoe is het nu met… LeToya en LaTavia van Destiny’s Child?