Hoe komt het dat je bij verschillende filialen van één supermarktketen soms verschillende prijzen betaalt?

De reclames van supermarktketens vliegen je om de oren, maar los van die aanbiedingen kunnen de prijzen in verschillende filialen nogal verschillen, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De vermoedens waren er al een tijdje, maar die zijn nu bevestigd.

In sommige steden is er op iedere straathoek een supermarkt te vinden, terwijl dorpelingen er soms een eindje voor moeten rijden. En dat is precies wat de prijzen van supermarkten bepaalt: de concurrentie. Dat betekent niet alleen dat je bij verschillende supermarktketens andere prijzen betaalt, maar óók dat de prijzen kunnen verschillen per filiaal van één en dezelfde keten.

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je bij het ene Jumbo- of Hoogvliet-filiaal goedkoper uit kunt zijn dan bij een andere. Dat kan flink schelen: zo betaal je voor een beker Griekse yoghurt van Almhof bij een duurdere Jumbo zo’n 1,61 euro, terwijl hetzelfde product bij een goedkope Jumbo 1,49 euro kost. De supermarktketen zou volgens de onderzoekers drie prijsniveaus hanteren. Hoogvliet hanteert er twee. Ook bij filialen van Plus-supermarkten betaal je soms verschillende prijzen, maar wel in mindere mate.

Ook online

Niet alleen in de fysieke winkels van supermarktketens kunnen de prijzen verschillen, ook voor degenen die online boodschappen doen kan de kassabon bij het ene filiaal anders zijn dan bij het andere. Dit heeft ermee te maken waar je de boodschappen ophaalt of vanaf welk filiaal je ze laat bezorgen.

Randstad

Bij de meeste filialen van Jumbo betaal je de hoogste prijs voor je boodschappen (54 procent); 14 procent van de Jumbo-filialen valt in de lage prijsklasse en 32 procent hanteert de middenprijzen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat je in Friesland, Groningen en Limburg vooral ‘duurdere’ Jumbo’s vindt; hoe meer je richting de Randstad trekt, hoe meer goedkopere filialen je van de supermarktketen vindt.

Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van de prijsniveaus van de supermarkten bij jou in de buurt.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Beeld iStock