Duitsland verbiedt ‘homogenezing’: in Nederland nog steeds niet strafbaar

homogenezing

De kogel is door de Duitse kerk. ‘Homogenezing’ is binnenkort grotendeels verboden bij onze oosterburen. De regering heeft woensdag een wetsvoorstel ingediend waardoor aanbieders van zogenoemde conversietherapieën boetes en zelfs gevangenisstraffen opgelegd kunnen krijgen.

Niet alleen het aanbieden van ‘homogenezingen’ wordt verboden, ook het aanprijzen van dit soort therapieën zal niet meer mogen.

Geen ziekte

‘Homoseksualiteit is geen ziekte. Daarom is alleen al de term therapie misleidend,’ aldus Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid. Conversietherapieën leiden vaak tot zwaar lichamelijk en geestelijk leed, aldus de christendemocratische bewindsman. ‘Deze zogenaamde therapieën maken ziek en niet gezond.’

Lees ook:
Ongelofelijk: Oeganda wil homoseksualiteit met dood bestraffen

Maatschappelijke boodschap

Het verbod heeft volgens Spahn ook een maatschappelijke boodschap voor iedereen die worstelt met homoseksualiteit. ‘Het is oké, zoals je bent.’ ‘Homogenezing’ bij minderjarigen is helemaal verboden, bij volwassenen voor een groot deel en kan in het uiterste geval leiden tot een jaar gevangenisstraf.

Joehoe, Nederland?

Niet meer dan logisch, zouden wij als geëmancipeerde Nederlanders zeggen. Toch?

Nou, niet dus. ‘Homogenezingen’ zijn ook in ons eigen land nog niet strafbaar. Over een mogelijk verbod wordt in de politiek nog gesproken. Een meerderheid van de Tweede Kamermeerderheid vroeg eind mei het kabinet een eind te maken aan deze ‘onverteerbare handelingen’. VVD, D66, PvdA en GroenLinks wijzen de Kamer erop dat slachtoffers vaak jong, onzeker en kwetsbaar zijn.

Lees ook:
Schotland zet zich in tegen homo- en transfobie met indrukwekkende campagne

Tegenstanders

Niet alle partijen zijn echter voor een verbod. De christelijke partijen, Forum voor Democratie en de PVV stemden tegen de oproep aan het kabinet.
Banner

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.