I.M.: Yves Rocher

Het was mijn eerste kennismaking met schoonheidsproducten via postorder. Ik had zelfs nog geen computer, en als kamerbewonende student vond ik de producten in de folder wel erg aanlokkelijk.

De aanhoudende kortingsacties en de studentvriendelijke prijzen waren voor mij op dat moment de grootste trigger. Maar ook het feit dat de producten gemaakt werden met natuurlijke grondstoffen en bovendien niet op dieren werden getest, waren voor mij een reden om af en toe een bestelling te plaatsen. Voor een arme student als ik was het openmaken van het pakje altijd een gebeurtenis. Het was altijd weer spannend hoe een bestelde geur, shampoo of crème zou ruiken of voelen. Of hoe mijn nieuwe mascara  of andere make-up zou staan.

Bij ieder pakje zat opnieuw een folder met leuke aanbiedingen. Aanbiedingen met stickers bijvoorbeeld. Twee voor de prijs van een, 50% korting, € 5,00 stickers die je naar eigen inzicht bij een product mocht plakken. En natuurlijk was dat dan het duurste product dat ik kon vinden, ongeacht of ik het nodig had of niet. Tegenwoordig kan dit allemaal online, maar toen, een jaar of 15, 16 geleden, ging het allemaal nog via de gewone post. Nostalgisch bijna.

Bovenaan iedere folder die ik ontving keek een vriendelijke meneer me glimlachend aan. De oprichter van het bedrijf wiens naam het droeg: Yves Rocher. Helaas is deze vriendelijk lachende meneer op eerste kerstdag overleden. 79 jaar is hij geworden.

De vriendelijke uitstraling die me altijd aansprak en zijn milieuvriendelijke producten hebben me verleid om toch even verder te kijken naar het bericht. Per slot van rekening ben ik lange tijd afnemer geweest van zijn producten. En kwam achter een paar feiten waarvan ik nog niet op de hoogte was.

Neem het feit dat hij 46 jaar lang burgemeester is geweest van een dorpje in Bretagne, La Gacilly, en dat hij al een halve eeuw geleden begonnen is met het produceren van make-up op plantaardige basis. Voor de naoorlogse periode erg vooruitstrevend en idealistisch. En dat hij met zijn fabriek ook duurzame werkgelegenheid voor zijn werknemers voor ogen had. Hij is niet voor niets voor zijn prestaties geëerd met de ‘Légion d’honneur’, de hoogste en belangrijkste nationale onderscheiding in Frankrijk. Wat ik ook niet wist, is dat de Yves Rocher groep nog vijf andere (bekendere en minder bekende) merken voert.

Het was en is niet mijn bedoeling om reclame te maken voor het bedrijf Yves Rocher. Daarom ook geen links naar de desbetreffende site. Maar het overlijden van deze man heeft me toch wel enigszins geraakt. Zeker als ik achteraf lees waar hij voor stond. Dus postuum van mijn kant een eerbetoon voor deze man, die met een idealistische instelling (toch) een miljoenenimperium op wist te bouwen. Respect.

©Foto: Angel 5