Ilse DeLange is een rijker mens

Ilse DeLange legde vorig jaar november al haar werk neer om voor haar zieke vader te zorgen. Het werd een heftige tijd. Inmiddels heeft de zangeres een nieuw album gemaakt, dat sterk beïnvloed werd door wat ze de afgelopen periode allemaal heeft meegemaakt.

“Vorig jaar heb ik een heel uitbundige plaat gemaakt. Hij was voor negentig procent af, maar toen mijn vader ziek werd, paste die vrolijke plaat niet meer bij mijn gevoel”, vertelt Ilse deze week in Viva. “Ik wilde alles herzien en zo kwamen er ook liedjes die ik eerder had geschreven naar boven borrelen.”

Overlevingsdrang
Het moment dat ze te horen kreeg dat haar vader kanker had, kan ze zich nog goed herinneren. “Mijn vader, moeder, twee oudere broers en ik gingen naar het ziekenhuis voor de uitslag. We hadden zelf al het vermoeden dat het kanker zou kunnen zijn. De arts bevestigde dat en vertelde dat het een moeilijke strijd zou worden. Heel gek, maar op zo’n moment ga je totaal voorbij aan de boodschap die je krijgt. Er kwam een overlevingsdrang over ons.”

Angst
Pas later drong door waar ze mee te maken hadden. “Toen mijn vader de ene na de andere complicatie kreeg. Elke keer als we dachten dat we hem gingen verliezen, krabbelde hij weer op. Maar op een gegeven moment was er steeds minder hoop op genezing, toen werd de angst om hem te verliezen heel groot. Maar dan nóg geloof je niet dat je vader doodgaat.”

Ilse en haar vriend Bart, de drummer van haar band, zijn nu veertien jaar samen. In het hele proces met haar vader is hij een grote steun geweest. “We hoeven er eigenlijk niet veel moeite voor te doen. Wij zien elkaar natuurlijk absurd veel, in vergelijking met andere stellen, maar het werkt voor ons.”

Rijker mens
“Ik heb het gevoel dat ik het een plekje heb kunnen geven, ook door er nummers over te schrijven voor mijn nieuwe album. Deze ervaring, hoe verschrikkelijk ook, maakt me een rijker mens. Dat is de schoonheid van ouder worden”, aldus Ilse.

Lees het volledige interview in Viva 36 die vanaf woensdag 29 augustus in de winkels ligt.