Insecten eten doe je zo

Wil je Expeditie Robinson naspelen aan de eettafel? Of ben je altijd benieuwd geweest hoe een sprinkhaan smaakt. Insectenkenner Ger van der Wal geeft je de ins en outs van insecten eten.

Tribolo’s: “Dit zijn larven van een meeltor. Ze worden veel gegeten in Thailand, Laos en China. De smaak is te vergelijken met popcorn. De tribolo’s die wij verkopen zijn gevriesdroogd, dat wil zeggen dat hun structuur crunchy is. Alsof je op een chipje kauwt. Tribolo’s zijn lekker als een toevoeging in een wrap, soepen, en salade’s. Je zou dan bijvoorbeeld de pijnboompitten kunnen vervangen door tribolo’s.”

tribolo's

Buffalowormen: “Deze wormen zijn iets groter dan de tribolo. Ze zijn ook wat hartiger van smaak, die vergelijkbaar is met bacon. Daardoor zijn ze heel geschikt voor een quiche. Maar je kunt ze ook in de caramel dopen, en over iets zoets strooien, zoals een sorbet.”

buffalows2

Krekels: “Hazelnoten, daarmee kun je de smaak van krekels vergelijken. Als je een uitje fruit met knoflook, kun je er prima wat krekels bij doen. Insecten eten is lekker, maar ook heel erg gezond: er zitten ontzettend veel eiwitten, aminozuren en omega 3 in. Dat zijn de bouwstenen van je lichaam.”

krekel

Sprinkhanen: “Hebben een iets mildere smaak dan krekels. Toch blijven het echte smaakmakers. Dat verwacht niet iedereen: je zou misschien denken dat een insect smakeloos is. Niets van waar. Wel maar eens een gedroogde sprinkhaan in een beker bouillon of in drank, zoals een glaasje Madeira. Je weet niet wat je proeft.”

Mieren: “Wevermieren worden gegeten in Thailand. Dit zijn grote mieren met een zuurbittere smaak. Door hun frisse smaak zijn ze heel geschikt voor salades.”

Schorpioenen: “Als een schorpioen dood is, is hij niet giftig meer. Ze smaken een beetje als de mieren. Deze gele schorpioenen zijn ongeveer vier centimeter lang. Toch doe je ze in zijn geheel in de salade. Je kunt ze dan gewoon op je vork prikken en opeten.”

Zelf insecten proeven? Dat kan zaterdag en zondag (25 en 26 oktober) op het Pearl Event in de Jaarbeurs Utrecht, waar Ger met een stand van Deli Bugs staat. Online een pakketje buggies bestellen kan hier en hier. Wil je liever krekels kanen in een restaurant? Klik hier voor een overzicht van restaurants die insecten serveren.