Imanuelle Grives: ‘Ik ben voor de grap op Tinder gegaan’

Ze weet wat ze wil, is grappig, zelfverzekerd en succesvol in ‘Celblok H’. Toch slaat de twijfel soms toe bij actrice Imanuelle Grives (29). Als het op mannen aankomt bijvoorbeeld. ‘Voor een vrouw van mijn leeftijd date ik bar weinig.’

Haar carrière gaat als een trein. Ze speelde een hoofdrol in de film ‘Alleen maar nette mensen’, had een rol in ‘Flikken Maastricht’ en ‘Bloedverwanten’, en was te zien in ‘Celblok H’ en ‘Expeditie Poolcirkel’. Op straat wordt Imanuelle Grives steeds vaker herkend en dat vindt ze lastig. “Mensen om me heen doen vreemder. (..) En ook mannen doen anders. Laatst probeerde een man me te versieren door te zeggen: ‘Jij bent van tv, hè? Ik kan heus wel een meisje van tv krijgen.’ Doe normaal, denk ik dan.”

Is BN’er worden het grootste nadeel van doorbreken?
“Ja en nee. Ik geniet ervan dat ik nu gezien word en erkenning krijg, en dat het me is gelukt om van mijn grootste passie mijn werk te maken. Maar dat daarmee gepaard gaat dat mensen denken te weten wie ik ben, vind ik lastig. Krijg ik ineens Facebook-berichten. ‘Hé, wij kennen elkaar toch van de buurt?’ ‘Uhm, nee. Ik kan me jou niet herinneren.’ Dan krijg ik als antwoord: ‘Jij bent echt arrogant.’”

Ben je bang dat je door je bekendere status zelf ook gaat veranderen?
“Dat is mijn grootste angst. Ik ben bijvoorbeeld extravert. Als ik uitga, wil ik dansen. Springen. Knallen. Gek doen. Lekker losgaan met de meiden. Alleen mensen staren steeds vaker naar me. Dat maakt me introverter. Ik probeer minder op te vallen, heb last van het acteurssyndroom: petjes en zonnebril op om mezelf te verstoppen. Ik heb zelfs een tijd openbare ruimtes gemeden. En heb ik een feestje, dan calculeer ik vooraf in wat voor mensen er zullen komen. Het liefst hijs ik me in een lekkere outfit: fris, hoge hakken, bol haar. Maar ja, dan val ik dus meer op. Moet ik me dan downgraden? Ik wil er helemaal niet over nadenken, maar doe het wel sinds ik, zoals anderen het noemen, een BN’er ben.”

 

 

Je hebt ooit gezegd dat je na een grote rol in een serie wilt stoppen.
“Ja en nu denk ik: ik wil helemaal niet stoppen! Maar ik wil ook iets met cabaret. Tegelijkertijd denk ik: oh my god, ik ben al volgepland tot 2015 én ik word bijna dertig én ik heb geen vriend én geen kinderen. Paniek! Ik moet maar weer eens kijken wat ik ook alweer in mijn doelenboekje heb opgeschreven.”

Een doelenboekje? Wat schrijf je er voor dit jaar nog in?
“Misschien even een behoorlijke vriend zoeken, haha.”

Date je nu?
“Ik ben voor de grap op Tinder gegaan. Maar elke keer als ik een match heb, vraagt ie: ‘Jij bent toch actrice?’ Getver. Ik kan allergisch reageren als iemand meer dan drie vragen stelt over acteren. En dat gebeurt al gauw, omdat mannen mijn beroep bijzonder vinden.”

Wat wil je dan?
“Een zelfverzekerde man. Ik wil geen lullo. Maar doordat ik sterk overkom, krijg ik juist die sufferds op me af. Ze denken: Imanuelle kan míj beschermen. Maar ik wil geen poesje. Ik ben een leeuwin, dus ik wil een leeuw. Een man die er staat en die, die…”

… je tegen de muur drukt.
“Ja, precies! En me optilt, me een prinses laat voelen. Maar weinig mannen zijn zo, en daar hebben wij vrouwen het zelf naar gemaakt. Ik wil nog een keer een film of cabaretshow over emancipatie maken, over hoe twisted het is. We willen als een prinses behandeld worden, maar doordat we ook alles zelf willen doen, is het soms best logisch dat een man niet meer weet hoe hij zich moet gedragen.”

Lees het hele interview met Imanuelle in VIVA 20, tot 13 mei 2014 in de winkel.

Bron: VIVA 20
Fotografie: Sjoerd Geuke
Interview: Marloes Teerenstra