Victoria Koblenko: ‘Ik ben altijd op zoek naar een betere versie van mezelf’

Victoria Koblenko
Victoria Koblenko (33) houdt niet van hokjes. Ze is presentatrice, actrice, Oekraïne-deskundige, voorvechter voor duurzame initiatieven en modekenner. In ‘Spuiten en slikken’ zien we voor het eerst ook haar onzekere kant. ‘Ik heb een coach ingeschakeld omdat het maar niet lukte met die autocue.’

 

Presentatrice, actrice, Oekraïne-deskundige, voorvechter voor duurzame initiatieven en modekenner. Wat heeft je voorkeur?
“Mijn ambitie gaat alle kanten op. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen op meerdere gebieden. In mode, acteren en politiek wil ik verder. Maar ik heb nog veel andere ideeën. In Kiev heb ik een nieuwe wodka ontdekt en die ga ik in Nederland op de markt proberen te brengen. Ik loop ook al lang met het idee om iets met chocolade te doen. Een chocoladewinkeltje of chocolademerk opzetten. Dat is mijn droom.”

 

Uitdagende combinaties. Kun je je voorstellen dat mensen denken: hóe dan?
“Zeker. Er zullen genoeg mensen zijn die het moeilijk vinden te snappen dat iemand de ene dag in een bikini op de cover van FHM staat, en de volgende dag bij ‘Pauw en Witteman’ aanschuift om een verhaal over Oekraïne te vertellen. En nu zegt dat ze een chocoladewinkel wil. Zij ervaren dat als onverenigbare uitersten. Maar zegt dat iets over mij? Of over mensen die niet kunnen omgaan met het feit dat er veel laatjes kunnen openstaan?”

 

Door je op meerdere disciplines te richten, durf je ook risico’s te nemen.
“Ja, risico’s nemen is typisch een Koblenko-ding. Ik spring zonder tactiek de afgrond in en kijk wel weer hoe ik boven kom.”

 

Dapper.
“Dat wel, maar het heeft ook een keerzijde. Kijk naar ‘Spuiten en slikken’. Ik ben er heel dankbaar voor dat BNN me vanuit het niets zomaar in een format heeft gezet. Het was een geweldige kans, maar ik vond het ook lastig. Ik moest opeens best veel dingen kunnen. En toegegeven: ik ben wat overmoedig geweest. Ik dacht: ik presenteer al jaren lijsttrekkersdebatten en congressen, interview regelmatig politici over zware zaken, dus ‘Spuiten en slikken’ presenteren? Dúh, dat kan ik zéker. Ik had mezelf hoog zitten. Die letters op een autocue kan iedere mongool lezen, dacht ik, dus dat doe ik wel even. Maar ik struikelde erover. Het was zo erg. Mensen thuis realiseren zich niet hoe het backstage gaat. Die zien alleen iemand zitten die te snel praat en met haar ogen over het scherm dwaalt, ze verstaan niet wat ze zegt en denken: whatever. Ik zat daar en dacht: oké Vic, dit is typisch zo’n voorbeeld van in de oceaan geworpen worden en kijken of je terug naar de kant kunt zwemmen.”

 

Victoria Koblenko
Heb je inmiddels de kant bereikt?
“Ja, haha. Het gaat beter. Ik heb een coach ingeschakeld om te kijken waarom het maar niet lukte met die autocue. Uiteindelijk is de camera niets anders dan een grote lachspiegel. Ik moest leren welke kant die vervorming op werkt. Als ik hard lach, komt dat op tv dan net zo over als in de studio? Of groter of kleiner? Dat is een techniek die ik moet leren. Het is alleen een beetje zuur dat heel Nederland getuige is van mijn leerproces en mijn glorieuze mislukking.”

 

Nou, mislukking. Zie je dat echt zo?
“Oké, het valt wel mee. Maar op Twitter waren de mensen in het begin mee-do-gen-loos, écht meedogenloos.  Ik heb er niets op tegen dat mensen hun mening uitspreken. Maar als mensen anoniem schrijven over ‘die Oost-Europese hoer bij ‘Spuiten en slikken’’, dan raakt dat me wel.”

 

Je kreeg veel kritiek op ’24 uur met’. Mensen vonden het overdreven dat je als krolse kat over de bank kroop en Theo een zoen gaf.
“Ik geef mensen gewoon niet graag een hand. Liever een kus of knuffel. In het voorgesprek dat ik met de mensen van de VPRO had, zei ik: ‘Als Theo dat niet kan handelen, wordt het voor mij een heel eenzame 24 uur.’ Die kritiek heeft me wel weer geleerd dat je je niet verplicht moet voelen de diepe krochten van je karakter en ziel te laten zien. Er zullen altijd meedogenloze mensen zijn, zelfs als je je van je meest kwetsbare en zachte kant laat zien.”

 

Lees het gehele interview met Victoria in VIVA 22, tot 27 mei in de winkel.
Bron: VIVA 22
Beeld: Sjoerd Geuke
Tekst: Marloes Teerenstra