Jacqueline Govaert zoekt ‘Sweet Friends’

We hebben haar allemaal. Die ene vriendin, die er altijd voor ons is. Jacqueline Govaert ook, en schreef er een liedje over: Sweet Friend. Met de single in aantocht, is zij online op zoek naar verhalen over vriendschap die je als filmpje met de hashtag #mysweetfriend op Twitter, Instagram en Facebook kunt delen. VIVA belde even met Jacqueline voor tekst en uitleg.

Wat een leuk initatief. Hoe kwam je hier zo op?

“Op mijn album ‘Songs to Soothe’ staan heel veel persoonlijke liedjes over herkenbare onderwerpen. Ik merkte dat vooral bij ‘Sweet Friend’ de verhalen los kwamen. Vriendinnen zijn zo belangrijk. Ze lopen als een rode draad door je leven, je maakt van alles met ze mee: nieuwe liefdes, break-ups, kinderen, en heftige dingen als ziekte en dood. Vooral naarmate je ouder wordt, en het leven complexer en vaak rauwer, merk ik dat vriendschappen steeds intenser en belangrijker zijn. Je bent er gewoon voor elkaar. Klokt een fles wijn leeg, en je lacht en je huilt. Elke vriendschap heeft zijn eigen geschiedenis. Maar het gekke is dat mensen aan koppels vaak  dingen vragen als ‘waar hebben jullie elkaar ontmoet?’, maar aan vriendinnenkoppels niet. Het leek me heel mooi om al die verhalen en geschiedenissen te verzamelen via social media. Op sweetfriend.nl kun je ze allemaal vinden, en ik ben bij drie vriendinnenkoppels langs gegaan om ze te portretteren. Het eerste portret deel ik alvast hier en op op YouTube. ”


Hoe was het?

“Ontzettend tof natuurlijk. Je ziet meteen hoe hecht en intens deze vriendschap is. Ik vond het echt ontroerend om te zien hoe deze meiden altijd voor elkaar klaar staan. In goede en in slechte tijden, zoals dat hoort. Zij zijn allebei single, en ik heb een gezin, dus dan zie je ook weer hoe anders deze band is dan ik bijvoorbeeld heb met mijn vriendinnen. Het is echt gaaf om al die verschillende verhalen te horen. Dus ik hoop dat zoveel mogelijk mensen meedoen.”

En? Smaakt dit interviewproject naar meer?

“Nou, zeker! Als het bij een liedje past lijkt het me ontzettend leuk om nog een keer zoiets te doen. Social media is wat dat betreft perfect: het gaat om delen. En delen is sowieso inspirerend, zeker in deze tijd waarin alles zo snel gaat is het leuk om stil te staan bij dingen die ertoe doen in het leven. Zoals vriendschap.”


Sweet Friend beluisteren en alle verhalen lezen? Ga naar sweetfriend.nl.