JayJay Boske exit bij Expeditie Robinson: ‘Bertie haalde het beste in mij naar boven’

jayjay boske expeditie robinson

Hoewel velen JayJay Boske aan het begin van ‘Expeditie Robinson’ graag hadden zien vertrekken, veroverde hij al onze harten toen hij samen met boerin Bertie op het ‘afvallerseiland’ vertoefde. Donderdag moest hij helaas toch het veld ruimen, nadat hij de proef van Thomas Dekker verloor. Wij spraken de ex-rugbyspeler over het avontuur.

Tekst Katy Boer | Beeld Olivier Thijssen

Heb je lang getwijfeld om mee te doen?

“Nee absoluut niet, het was een droom en iets wat ik al vanaf het begin van mijn tv-carrière heel graag wilde – bedankt RTL en Strix.”

Vond je de expeditie zwaar?

“Zwaarder dan verwacht, het is iets waar je je totaal niet op kan voorbereiden. Het overleven en bikkelen was geen probleem, maar de verveling was heel erg zwaar.”

Hoe is het om zo’n lange tijd niet te douchen, je haren te wassen, je tanden te poetsen, te scheren etc.? Hoe wen je daaraan?

“Daar wen je niet aan, heb je gezien hoe ik er op het laatst uitzag? Dat was ook voor de kijkers thuis niet leuk om naar te kijken, haha. Toen ik terugkwam, heb ik meteen een scheermes gepakt en ben gaan hakken in het bos van baard en haar.”

Hoe en waar ga je naar het toilet op het eiland?

“Dat blijft een beetje vreemd, maar wel lekker. Je kakt gewoon in de zee of in de bosjes en gaat weer verder met de dagelijkse dingen. Als je er een probleem van gaat maken, is het echt heel klote. Want het moet en kan niet anders dan daar.”

Wat vond je het moeilijkst?

“Realistisch blijven denken. Je verliest je toch helemaal in het spel, of je nu wilt of niet. Terwijl je in je achterhoofd weet dat het niet eeuwig gaat duren.”

Wat viel je achteraf gezien juist ontzettend mee?

“Ik had weinig last van het niet-eten, dat is gewoon doorzetten. Al ben ik wel 14 kilo afgevallen en nog steeds niet helemaal hersteld.”

Wat was je mooiste moment?

“Het einde! Dan kun je met trots terugkijken op de hele ervaring en weet je zeker dat je alles hebt gegeven. Het was heel tof om met zo veel mooie mensen op een eiland te mogen zitten!”

Zonder wie had je het nooit zo lang volgehouden?

“Bertie en Alex. Door Alex (Kraantje Pappie, red.) ben ik doorgegaan. Toen hij wegging, dacht ik er ook over om te gaan. Maar hij zei de dag ervoor: “Jij bent hiervoor gemaakt, ik niet. Ga door!”

Bertie lijkt mij vanzelfsprekend. Mensen denken dat ik veranderd ben door haar, maar ze haalde gewoon het beste in mij naar boven, omdat ze eerlijk was en we gewoon goede vrienden zijn. Je hebt twee verschillende kanten van mij gezien, maar die zijn wel allebei echt.”

Wat was je eerste reactie toen duidelijk werd dat je ‘Expeditie Robinson’ moest verlaten?

“Tróts! Dingen gaan zoals ze gaan en daar moet je niet een heel groot probleem van maken. Het is een unieke ervaring en die neem je mee voor de rest van je leven.”

Had je het zien aankomen?

“Zeker niet, maar ik had het anders moeten aanpakken. Ik werd een beetje arrogant, omdat ik het spel al vaker had gespeeld en dat moest ik uiteindelijk bekopen met het verlies tegen Thomas.”

Wat had je anders kunnen doen zodat je deze ronde misschien niet was afgevallen?

“Niets, het is zo als het is…”

Zit je nu elke week voor de tv de afleveringen te kijken? Hoe vind je het om jezelf terug te zien?

“Het is afschuwelijk om naar jezelf te kijken. Al is het wel mooi om te zien hoe kijkers op me reageren en hoe trots de mensen zijn die me kennen.”

Hoe is het om de anderen terug te zien en te zien hoe zij complotjes smeden?

“Prima, dat is het spel. Al vind ik het wel opvallend dat veel mensen complotjes smeden en dan later boos worden omdat ze er zelf door een complotje uit worden gestemd. Of mensen die boos worden om complotjes, en er daarna zelf een beginnen. De pot verwijt de ketel.”

Als je nu nog een keer gevraagd wordt om mee te doen, wat zou je dan doen?

“Ik denk dat je dit maar één keer moet doen om die eerste ervaring uniek te houden. Het zou zonde om het nog een keer te doen, dan ga je er toch heel anders in.”

Welke tip zou je iedereen op een onbewoond eiland geven?

“Wees niet bang om in de zee te kakken, de vissen eten je shit op.”

Lees ook:

Bartho Braat exit bij Expeditie Robison: ‘Die baard. Ik lijk kapitein Iglo wel’
Kraantje Pappie exit bij Expeditie Robinson: ‘Ik weet nu dat ik dit soort dingen niet leuk vind’
Elle van Rijn exit bij Expeditie Robinson: ‘Ik dacht elke ochtend: weer een nacht overleefd’
Chloe Leenheer exit bij Expeditie Robinson: ‘Ik had natuurlijk ook het van de crew kunnen jatten’
Jalou Langeree exit bij Expeditie Robinson: ‘Het was een klap in mijn gezicht’
Koos van Plateringen: ‘Toen ik het terugkeek, dacht ik: wat een boeven!’