Jeroen Spitzenberger gaat niet vreemd

jeroen spitzenberger

Jeroen Spitzenberger (36) kennen we allemaal nog wel als Prins Valentijn in de film Alles is Liefde. Vanaf 6 december is hij te zien als notoire vreemdganger in de nieuwe RTL-serie Divorce. In het echte leven is Jeroen echter dolgelukkig met zijn vrouw Olinda, met wie hij zoontjes Milan (3) en Diego (1) heeft.

In tegenstelling tot zijn personage in Divorce, neemt Jeroen het wél nauw met huwelijkse trouw: “Voor mij is dat een absolute voorwaarde om bij elkaar te blijven.”

Vreemdgaan is dus echt een dealbreaker?

“Nou ja, dealbreaker. Ik vind het altijd zo’n onzin als mensen zeggen: als hij één keer vreemdgaat, gooi ik hem er meteen uit! Dan denk ik: val mij niet lastig met je uitspraken. Al dat pertinente gedoe vind ik zo’n kokette aanstellerij. Ik heb het niet over een eenmalig incident. Het wordt een ander verhaal als je structureel anders denkt over monogamie en vreemdgaan.”

Je ouders zijn nooit gescheiden. Heb je een liefdesles uit hun huwelijk meegekregen?

“Zeker. Stick together. Vecht ervoor, wees er voor elkaar. Ruzie maken, niet bang zijn, echt zijn. Onvoorwaardelijk van elkaar houden. En dat betekent niet dat je kritiekloos bent. Dat je nooit eens kunt fantaseren over iets anders of af en toe verzuchten: ‘Is hier een nooduitgang?’ Maar dat is iets anders dan naar de eerste de beste nooduitgang rennen en weg zijn.”

Geloof je in de onvoorwaardelijke liefde?

“Zeshonderd procent! Natuurlijk! Het leven is niet een grote aaneenschakeling van cappuccino’s drinken, met prachtig haar en een zon die altijd schijnt. Onzin! Het leven is óók ploeteren en lelijk zijn. Ondraaglijk zijn, saai zijn, fouten maken, zwak durven zijn. Dat moet je allemaal bij elkaar kunnen doen. En durven doen. Erom kunnen lachen en elkaar erin kunnen helpen. Dat is wat een relatie realistisch maakt. In plaats van dat je aan een soort plaatje moet voldoen. Dat is gelul van mensen die nooit langer dan een halfjaar een relatie hebben gehad. En die moeten bij deze allemaal hun bek houden. Zo! Ik ben lekker uitgesproken vandaag.”

Lees het volledige interview in Viva 50 die vanaf woensdag 5 december 2012 in de winkels ligt.