Jessica Meijer, dochter van Ischa Meijer

Jessica Meijer is dochter van bekende journalist Ischa Meijer. Ze was pas tien jaar toen hij overleed. Ze schreef het boek Een blik jodenkoeken over haar verlies en haar continue kwelgeest: boulimia. Met VIVA sprak ze over het verdriet, de vreetbuien en er bovenop komen.

Abrupt overlijden
Jessica leerde haar vader pas kennen toen ze vier jaar was. “Hij verwende mij. Ik kreeg bij hem wat ik bij mijn moeder niet kreeg. Tot dat heel abrupt weer wegviel. Mijn vader overleed op zijn tweeënvijftigste verjaardag aan een hartaanval. Ik was tien, begon net een band met hem op te bouwen en toen was hij ineens dood. Bizar.

Ik wist niet wat ik met mijn gevoelens aan moest. Mijn vaders dood werd na een tijdje niet meer besproken. In die periode was mijn moeder met andere dingen bezig. Ze zat in een relatie en nam niet altijd de tijd om voor zichzelf en mij te zorgen.”

Rationele beslissing
Op elfjarige leeftijd ontwikkelde ze een eetstoornis. “Ik vervloekte mijn lichaam. De enige tegenover wie ik mijn onzekerheid durfde uit te spreken was mijn moeder. ‘Mam, ben ik te dik?’ vroeg ik. Ze zei niet: ‘Lieverd, je bent goed zoals je bent’, maar – zonder slechte bedoelingen – ‘Je bent inderdaad iets steviger dan de andere meisjes uit je klas.’ Ik was niet goed genoeg, zo voelde ik het. En ik vluchtte in eten. Dat ik ging overgeven, was een rationele beslissing. Sterker nog: ik vond het briljant dat ik een manier had gevonden waarop ik mijn gewicht én eetlust kon reguleren.”

Genieten
Ze kan nu beter omgaan met het grote verdriet om haar vader. “Vroeger was dat een oneindige, droevige put. Toen vluchtte ik in eten, nu huil ik en is het klaar. Ik let niet meer op wat ik wel en niet mag eten. Tuurlijk komt het nog weleens voor dat ik een hele zak M&M’s leeg eet als ik even niet zo lekker in mijn vel zit. Maar dan ben ik achteraf niet boos op mezelf en eet ik die avond gewoon mijn avondeten. Ik vergelijk mezelf ook niet meer met anderen. Ik kan echt genieten als mijn vriendinnen er mooi uitzien, zonder dan te denken: was ik ook maar zo.”

Lees het volledige interview in Viva 29 die vanaf woensdag 10 juli in de winkels ligt.