Jett Rebel: ‘Dit is de eerste plaat die ik maakte terwijl ik niet diep depressief was’

Vandaag lanceerde Jett Rebel zijn nieuwe album Super Pop, zijn derde binnen een jaar. Waar komt die drang om muziek uit te brengen vandaan? VIVA sprak Jett over zijn muziek, plannen voor 2017, en zijn gemis in de liefde. 

Tekst Daphne Ponsteen

Drie albums in één jaar. Waarom?

“In 2015 bracht ik alleen een livealbum uit. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: dit ga ik volgend jaar helemaal anders doen. En waarom niet meteen drie albums? Fuck it, ik heb materiaal genoeg. Destijds was ik zelfs bezig met vijf albums. Er liggen er nu nog drie op de stapel, ik ben niet bang om te veel muziek te maken. Ik hoop wel dat mensen in m’n nieuwe album zullen duiken, het helemaal zullen uitpluizen.”

Je hebt een heftig jaar achter de rug. Heeft het je muziek geholpen?

“Het afkicken heeft in elk geval niet geholpen. Dat waren de meest duistere momenten die ik ooit heb ervaren. Ik had wel gehoopt dat het een positieve draai aan m’n muziek zou geven, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik heb een haat-liefdeverhouding met praten over m’n depressie: het is een groot deel van mij, maar ik vind het echt pijnlijk om het erover te hebben. Toch praat ik erover, in de hoop dat ik anderen met dergelijke problemen een hart onder de riem kan steken: geef nooit op, niks is onmogelijk. Ik had ook niet verwacht dat er zonneschijn na regen zou komen, maar hier sta ik dan: vrolijk en fris.”

Wat kunnen we verwachten van je derde album?

“Het is volgens mij een heel catchy album. Nummers met een kop en een staart, ze staan op zichzelf. Voor mij is het een echt popalbum, en ik hoop dat de liedjes in je kop blijven hangen. Ik wil dat mensen zich er vrolijk door voelen, dat het ze hoop geeft. Het is mijn coming out-plaat, de eerste plaat die ik heb gemaakt terwijl ik niet diep depressief was. Daar heb ik over gezongen en geschreven.” 

Je nieuwe album lijkt ook veel over je liefdesleven te gaan.

“Klopt. Ik kan niet pretenderen dat ik mensen hoop wil geven in de liefde, dat blijft altijd een bende. Wel wil ik ze een goed gevoel geven over zichzelf. Iedereen loopt weleens rond met een gemis in de liefde, ik nu ook. Ik zou genoeg moeten hebben aan mezelf, maar je weet hoe zulke dingen lopen? Gelukkig ben ik als mens op dit moment sterker dan ooit. Toch blijf je altijd hunkeren naar wat je niet hebt. Losbandige sex met willekeurige mensen is erg leuk, maar het is toch wel iets anders dan sex met degene van wie je houdt. God, de liefde… Laat me dan maar praten over mijn depressie.”

In een van je nummers zing je: ‘I can’t live without you.’

“Dat klinkt wel een beetje zielig hè? Het is nog steeds heel pijnlijk om alle nummers te horen, het was ook pijnlijk om ze te maken. Maar ik ben er wel heel trots op, want beter dan dat had ik het niet kunnen zeggen. ‘I cant live without you’ maakte ik drie jaar geleden. Ik koester dat nummer, wachtte op het juiste moment om het uit te brengen. Het nieuwe album zit vol verrassinkjes. Net zoals ikzelf. Misschien zijn drugs de oude Jelte en is dit de nieuwe ik. Al zal de muziek die hierna komt, weer heel anders zijn. Als mensen geïnteresseerd zijn in catchy, poppy muziek, dan raad ik ze aan zo snel mogelijk deze plaat te checken. Voordat je het weet schotel ik je weer een bak teringherrie voor waar je u tegen zegt, en dan heb je de trein gemist.”

Wat kunnen we in 2017 verder van je verwachten?

“Natuurlijk mijn concert in Ahoy op 4 februari, dat is een goeie kans om me nog live te zien als je dat wilt. Het kan namelijk best zijn dat ik daarna een paar maanden de hort op ben. Ook ga ik dit jaar op zo veel mogelijk festivals spelen. Ik heb zin om daar de mensen van hun sokken te blazen; shows van mij zijn nooit hetzelfde. Er gaan rare dingen gebeuren in 2017. Januari wordt een motherfucker van een zieke maand en daarna ga ik flink aanpakken. Hou je oortjes en oogjes goed open…”

Welke artiest hou jij in 2017 in de smiezen?

“Sowieso Eddy Drummakid, hij drumt bij Typhoon en is daarnaast rapper. Een drummende rapper dus, hij heeft echt iets. Ik vind Pink Oculus ook te gek, een veel te mooie vrouw. En ik heb meegewerkt aan het album van Amber Gomaa, die gaat als een bom droppen. Dat wordt insane. Maar de maand januari is van mij. Het is dit jaar geen kutmaand, januari is de zomer. Ik ga heel gekke dingen doen en heb er zin in.”

Vorige week sprak VIVA met Jett Rebel over zijn nieuwe verslaving: Seks. Lees het artikel hier. Heb je nog geen kaarten voor de show in Ahoy op 4 februari? Klik dan vooral hier!