Jetzt geht’s los! Zo bouw je je eigen Oktoberfest in huis

haar wassen met bier

Een retourtje Duitsland boeken om liters bier te drinken op Oktoberfest: hartstikke leuk natuurlijk. Maar wat als je portemonnee een tripje richting de oosterburen niet toelaat? Of je je vakantiedagen er al doorheen hebt gejast? Geen probleem, want in 5 stappen haal je het Oktoberfest gewoon in eigen huis.

1. Een eigen Festhalle

De eerste stap is natuurlijk het regelen van de iconische lange houten tafels. Heb je een picknicktafel in de tuin? Dan heb je geluk. Zo niet, dan werkt elke andere houten tafel ook. Let er wel op dat hij stevig is – iedereen móét aan het einde van de avond op de tafels staan. Da’s traditie. Wees verder niet te zuinig met de kleuren van de vlag van Beieren. Slingers, tafelkleden, vlaggetjes, kroonluchters: alles mag in het blauw en wit.

2. Lederhosen en dirndl

Een essentieel onderdeel van Oktoberfest is de Tracht, oftewel traditionele kledij. Mannen hijsen zich in de lederhosen, een geblokte blouse, hoge witte sokken en stevige schoenen. Met een hoedje krijg je bonuspunten. Vrouwen hebben het (zoals altijd) een stuk lastiger. Zij dragen een witte blouse met pofmouwtjes, een dirndl en een schort. Belangrijk detail: de knoop van de schort verraadt de relatiestatus. Zit de knoop rechts, dan ben je bezet (of wil je gewoon met rust gelaten worden). Zit de knoop links, dan ben je vrijgezel en wil je wel een pretzeltje met iemand delen. Over pretzels gesproken…

3. Pretzels en bratwurst

Dat drinken op een lege maag nooit een goed idee is, heb je wellicht zelf ooit al eens ervaren. Een goeie bodem leggen we volgens de traditie met Beierse pretzels, bratwurst, zuurkool en een stuk apfelstrüdel toe. Geen zin (lees: te dronken) om te koken? Een Duitse biefstuk van Piet de Leeuw, curryworst van Hans Worst en Sachertorte of Käsekuche van Wiener Konditorei kan je ook gemakkelijk bestellen. Dan hou jij je bezig met wat echt belangrijk is.

4. Jawohl: bier

BIER! Heel. Veel. Bier. En die goudgele rakkers drink je natuurlijk uitsluitend uit 1-liter-pullen. Volgens de regels mag je pas drinken zodra de burgermeester O’ zapft is (‘er wordt getapt’) roept, maar in dit geval laten we dat over aan de host. Fun fact: vorig jaar ging er zo’n 6,9 miljoen liter bier doorheen bij Oktoberfest. Flink doordrinken dus. Maar, sjouwen met kratten bier doet niemand voor de lol. Bespaar jezelf een hernia en laat je biertjes gewoon thuis bezorgen via bijvoorbeeld Deliveroo of bol.com (ja, dat kan tegenwoordig echt). Prost!

5. De juiste muziek

Wat is Oktoberfest zonder Duitse schlagermuziek? Precies: niks. Zoek een Oktoberfest playlist met ganz tolle hits op Spotify und fertig ist Kees (ha!). Hef de glazen en dans op de tafels!

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.