Josje Huisman: ‘Soms denk ik: oeh, wat nu?’

Josje Huisman

Nu het einde van haar K3-tijdperk daar is, heeft Josje Huisman (30) een lege agenda in het vooruitzicht. Maar eerst: vakantie. ‘Mijn hoofd moet even leeg worden, daarna kan ik de hele wereld aan.’

Interview: Jill Waas
 | Foto’s: Natasja Noordervliet

Josje zit nog midden in de afscheidstournee van K3 wanneer we met haar afspreken in haar woonplaats Antwerpen, bij Verso Café. Ze heeft er al zeventig optredens op zitten, allemaal uitverkocht. Wederom blijkt hoe gigantisch het succes is van de K3’tjes, iedereen wil de oude garde nog één keer zien optreden voordat de nieuwe dames het overnemen. “Het is heel intensief, maar ik ga er wel tot het einde helemaal voor, ik geniet hier zo van. Afgelopen weekend stonden we in Amsterdam. Toen kwamen er een hoop bekenden kijken en dan sta je daar wel met een brok in je keel. Maar het is niet zo dat we bij elk optreden tranen met tuiten huilen haha, dat zou niet vol te houden zijn.”

Is het een gek gevoel dat het allemaal afgelopen is?

“Ja, ik zweef nog een beetje tussen de toekomst en het verleden in. Aan de ene kant ben ik in mijn hoofd al bezig met nieuwe dingen en met mensen aan het praten. Maar omdat we nog zo intensief een tour aan het afronden zijn, kan ik de knop nog niet echt omzetten. Ik heb geen spijt van onze beslissing, voor mijn gevoel had het niet op een betere manier kunnen gaan. Maar afscheid nemen is nooit makkelijk. Ik hou heel erg van vernieuwing en kijk enorm uit naar wat er komen gaat, maar tegelijkertijd vind ik het spannend. De afgelopen zes, zeven jaar ben ik zo geleefd; dat valt ineens allemaal weg. Soms denk ik: oeh, en wat nu?”

Het initiatief om te stoppen is van jou gekomen, toch?

“Dat is een beetje kort door de bocht. Het is niet dat je zomaar van de ene op de andere dag zegt: toedeledokie! Ik maak deel uit van een groter geheel en samen heb je gesprekken over de
toekomst. Even recapituleren, waar gaan we naartoe en wat wil iedereen? En ja, toen heb 
ik misschien wel de vraag op tafel gegooid of we ons opnieuw voor een lange periode moesten vastleggen. We hebben er met z’n drieën heel lang over nagedacht en gesproken en ik denk dat iedereen op dit moment wel op een punt in haar leven staat dat het klopt. Maar dat stempel blijft: het is Josjes schuld dat K3 ermee stopt.”

De toekomst ligt weer open; wat zijn je plannen?

“Ik heb veel leuke plannen, maar niets ligt nog vast. Toen we een halfjaar geleden aankondigden te stoppen, had ik heel angstvallig plannen kunnen maken om me maar aan iets vast te klampen. Maar ik laat het liever op me af komen zonder overhaast te beslissen. Ik ben dertig, heb geen man en kinderen en kan dus gaan en staan waar ik wil. Het enige wat ik nu zeker weet, is dat ik wil genieten van een welverdiende vakantie. Ik heb me jaren uit de naad gewerkt en geld gespaard, dus ik kan de vrijheid nemen om weg te gaan en uit te puzzelen wat ik wil. Mijn hoofd moet even leeg worden en mijn batterij weer opgeladen, dan kan ik de hele wereld aan.”

De rest van het interview met Josje lezen? Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.