Justin Bieber onder vuur wegens dragen van dreadlocks

dreadlocks

Justin Bieber ligt onder vuur wegens zijn nieuwste hairdo. De Peaches-zanger heeft zich een hoofd vol dreadlocks aangemeten, en dat schiet bij velen in het verkeerde keelgat. Hij wordt beschuldigd van ‘culturele toe-eigening’ en racisme.

De zanger kreeg eerder ook al ladingen kritiek toen hij zijn geblondeerde haar van cornrows voorzag. Van die fout heeft hij niet geleerd, want met dit van origine Jamaicaanse kapsel slaat hij volgens boze tongen wederom de plank mis.

Racistisch

De naam dreadlocks werd voor het eerst gebruikt op het Caribische eiland Jamaica, waar de Rastafaribeweging ontstond. Dreadlocks zijn traditioneel verbonden met de cultuur en identiteit van zwarte mensen, en het dragen ervan door witte mensen wordt door sommigen gezien als culturele toe-eigening.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

Aanstootgevend

De foto leverde heel wat kritiek op. Op sociale media noemen sommige zwarte vrouwen het kapsel van Bieber aanstootgevend en respectloos. Volgers benadrukken dat hij zijn kapsel direct moet veranderen en zelfs zijn excuses moet maken, aangezien dit niet door de beugel kan wegens de voorbeeldfunctie die de zanger met zijn megabereik heeft.

Serieus probleem

Maar waarom kan dit niet door de beugel?  ‘Culturele toe-eigening gaat over de machtsdynamiek. Wanneer mensen met macht en privileges besluiten om gewoonten en tradities te ‘valideren’ waarvoor onderdrukte mensen al lang gemarginaliseerd zijn, dan hebben we een serieus probleem’, legt schrijver en spreker Feminista Jones aan CNN uit. ‘Ze kunnen niet zomaar zeggen dat zulke traditionele kapsels ‘het nieuwe ding’ zijn’, besluit ze.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Anne-Flore ging van professioneel danseres naar journalist en schrijft inmiddels al jaren gepassioneerd artikelen voor meerdere titels. Ondanks haar Franse roots is ze très jaloers op de kledingstijl van de Parisienne. Flore wordt dikwijls omschreven als 'blij ei', vindt kaasplankje hemels, is gék op festivals en is altijd voorzien van rode nagels. Volg haar freelance avonturen op Instagram @annefloremuller.