Kamerplanten bij de verwarming: zo bescherm je jouw groene vrienden

kamerplanten verwarming

Nu het najaar is hebben ook jouw groene vrienden net een wat andere verzorging nodig. En we schreven het al eerder: ook de verwarming is een grote boosdoener voor jouw kamerplanten. Zo bescherm je ze tegen de droge en warme lucht.

Want geen van de kamerplanten maak je namelijk echt vrolijk door ‘m bij de verwarming te zetten. Dat verklaart Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem. Het is wel dat sommige planten minder last hebben van de droge lucht – denk aan een Hoya, de Fictus elastica, cactussen of vetplanten -, maar net zoals de droge lucht invloed heeft op ons als mens, heeft het dat ook op jouw groene vrienden.

Lees ook:
Dit is de reden dat je kamerplanten in het najaar minder water moet geven

Kamerplanten verwarming

Waarom het zo slecht is? Nou, de luchtvochtigheid in je huis wordt een stuk lager door de verwarming aan te zetten. Aan Eigen Huis & Tuin vertelt de Bruijne: ‘Wat je dan zult merken is dat planten met dunne bladeren gaan krullen. Dit doen planten om het vocht in het blad langer vast te kunnen houden. Zodra je bladeren met bruine randjes ziet, ben je eigenlijk al te laat. Dat is niet meer te herstellen. Ook bij mij gebeurt dit elk jaar en ik knip die randjes er altijd gewoon vanaf. Het is niet per se de bedoeling, maar je plant ziet er wel gelijk beter uit.’

Beestjes

En de lagere luchtvochtigheid heeft nóg een vervelende bijkomstigheid: beestjes zoals spint en trips groeien hierdoor sneller en verspreiden zich ook makkelijker naar andere planten. ‘Het is dus belangrijk om je planten geregeld met een groene zeep/spiritus oplossing te sprayen’, geeft ze als tip.

Hogere luchtvochtigheid

Ook heeft Naomi nog wat trucjes om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Deze ken je misschien al, maar hang waterbakjes aan je verwarming of leg een bakje op de vensterbank. Daarnaast kun je nog schaaltjes vullen met steentjes of korrels samen met wat water. Door je plant hierop te zetten, verhoog je de luchtvochtigheid rondom je planten. Wel even opletten: de pot mag niet in het water leunen, anders kun je weer last krijgen van wortelrot. Sproei tevens je planten minimaal één keer per week met (het liefst ontkalkt) water.

Andere tips

Maar er is nog veel meer dat je kunt doen waar je misschien niet eens aan gedacht hebt. De afzuigkap niet aanzetten terwijl je kookt, douchen met je badkamerdeur open, de fluitketel wat langer laten koken end de was te drogen hangen in een ruimte met veel planten, allemaal zaken die kunnen helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Heb je wel planten nog in de buurt van de verwarming staan? Verplaats ze dan. ‘Je kunt planten het beste in één keer een nieuwe plek geven. Sommige planten -zoals de Ficus benjamina, Bonsai en lidcactussen- zijn nogal diva’s als het om verplaatsen gaat. Ze laten hun bladeren vallen of weigeren te bloeien als ze te vaak worden verplaatst. Dus als je het verplaatsen kunt beperken tot maximaal twee keer per jaar, dan komt dat alleen maar ten goede van de planten.’

Boosdoener

Tocht is nog een andere grote boosdoener voor het vroegtijdig afsterven van je kamerplanten. Niet alleen beestjes kunnen zich zo makkelijker verspreiden, maar sowieso hebben veel planten last van tocht, of het nu zomer of winter is. ‘Heb je een wat ouder huis waar het veel tocht, is het een kwestie van uitproberen welke planten er goed in je huis passen’, vervolgt de Bruijne. ‘Planten met dunnere bladeren zullen het dan misschien minder goed doen, terwijl planten met stevigere bladeren echt geen last hebben van een beetje tocht. Denk hierbij aan Hoya’s, Strelitzia’s, natuurlijk cactussen en vetplanten.’ Gaat je plant in de rust in de winter? Dan raadt ze aan om deze varianten zoals bijvoorbeeld cactussen en vetplanten wat koeler en donkerder te zetten. Handig ook om te onthouden wanneer je je planten in huis een ander plekje gaat geven!

Bron: HLN | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!