Katja Schuurman: ‘Freek en ik voelen elkaar perfect aan in bed’ (+ WIN Katja’s erotische boek)

‘Voor Freek, met wie het episch is’, zo luidt de eerste zin van het boek. Speciaal voor de Boekenweek stelde Katja Schuurman (42) de bloemlezing ‘Verboden vruchten’ samen, vol erotische gedichten en verhalen. VIVA sprak haar over het boek, Freek en haar imago als sexsymbool.

Hoe is het idee voor ‘Verboden vruchten’ ontstaan?

“Ik ben door de uitgeverij Promotheus gevraagd om dit te doen. Ik was meteen enthousiast, omdat ik zelf veel affiniteit heb met poëzie en literatuur – niet zozeer erotische, trouwens. Vooral poëzie vind ik magisch. Dichters stellen hun zinnen zo nauwkeurig samen dat de woorden ineens nog veel meer betekenen.”

Eerder heb je ook al een boek en glossy uitgebracht.

“Ja, allemaal met flink uiteenlopende thema’s. Een bloemlezing met erotische literatuur, een tijdschrift over de dood en een boekje over Sinterklaas. Erg divers, haha.”

Wat kunnen we verwachten? Romantische literatuur of platte sexverhalen?

“Er zit platte porno in, maar ik vond het juist mooi om die af te wisselen met lyrische, romantische teksten. Sommige stukken zijn heel ontroerend. Ik heb met veel plezier aan het boek gewerkt, maar soms ook vol afschuw. Dan las ik teksten en dacht ik: jeetje, wat kan je lelijk praten over sex. Dat het totaal onaantrekkelijk wordt. Het is een diverse bundel geworden, met teksten afkomstig van over de hele wereld.”

Werd je er tijdens het lezen zelf ook opgewonden van?

“Van sommige teksten zeker. Van andere juist helemaal niet; die vond ik meer ontroerend. Maar ik heb veel geile en opwindende stukken voorbij zien komen.”

Wat vind je ervan dat mensen jou vaak associëren met sex?

“Nu ik 42 ben kijk ik daar anders tegenaan. Toen ik 19 was werd ik bekend en was ik ineens een sexsymbool. Dat vond ik best raar, zo zag ik mezelf helemaal niet. Ik was hartstikke onzeker zoals heel veel mensen op die leeftijd. Op school wist ik dat ik gewoon een slim meisje was, maar zo werd ik ineens niet meer gezien. Nu was ik ‘het sexy meisje’. Ik vond dat destijds wel ingewikkeld, nu vind ik het eigenlijk alleen maar leuk dat mensen mij nog steeds mooi en aantrekkelijk vinden. Als dat een onderdeel is van het totale plaatje, is dat prima. Als dat het enige zou zijn, zou het wel een beetje jammer zijn. Maar verder heb ik daar niet zo’n uitgesproken mening over.”

Met deze bloemlezing voed je dat imago nog eens extra.

“Tja, ik ben gewoon niet zo mee bezig met dat beeld. Allang niet meer. Het is niet zo dat ik bezig ben met het creëren van een beeld en dat ik daar mijn gedrag op aanpas. Het is gewoon een consequentie van hoe ik ben.”

Je schrijft in het voorwoord dat je sexleven met Freek episch is. Vertel.

“Freek is ontzettend attent en toegewijd. We voelen elkaar in bed perfect aan. En hij heeft altijd zin. Daarin zijn we een heel goede combinatie. Sommige mensen zijn nou eenmaal wat sexueler ingesteld dan anderen.”

Lees je erotische verhalen het liefst alleen, of vind je het ook fijn om samen te doen?

“Ik zou het zeker aanraden om samen te doen. Ik vind het sowieso leuk om elkaar dingen voor te lezen – en daarmee bedoel ik net zo goed ‘normale’ boeken. Het is toch fijn om dat soort dingen samen te doen? Net zoals dat je samen een film of serie kijkt.”

VIVA mag vijf exemplaren van het boek ‘Verboden vruchten’ weggeven. Meedoen? Vul het winformulier hieronder in.

Beeld: Janey van Ierland

Zie ook:

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.