Sad, but true: katten herkennen je stem, maar hebben daar lak aan

katten stem herkennen

Waar een hond nog wel komt als je ‘m roept, kijkt een kat je nog net niet met een opgetrokken wenkbrauw aan. Hoewel je ontzettend van het beestje houdt, heeft je poezelige huisdier wel een behoorlijke handleiding. Maar wat blijkt: ze negeren je dus wel degelijk.

Ja, sorry not sorry, het is de harde realiteit. Nieuw onderzoek gepubliceerd in de Animal Cognition-journal wijst namelijk uit dat ze jouw stem wel degelijk herkennen. Waarom ze dan niet reageren? Nou, omdat het katten gewoon niet genoeg boeit.

Katten stem herkennen

Ze weten dus ook wanneer jij ze roept en wanneer een vreemde dit doet. Dat ze op beide momenten besluiten niet op te komen dagen, heeft alles te maken met hun eigenwijze karakter. En er gaat een stukje geschiedenis achter schuil. Honden leer je ‘zit’ en ‘poot’ aan, maar bij katten ligt dat wel wat anders. Ze zijn nooit echt in huis genomen om bevelen aan te nemen en dat doen ze dus ook niet. Ze denken ook écht dat zij de baas zijn.

Lekker eigenzinnig

Lekker eigenzinnig dus, die katten. Dat kwam ook al naar voren uit onderzoek van de Universiteit van Tokio. Hierbij werden twintig katten onderworpen aan verschillende geluidsopnames. De ene keer was dit de stem van hun baasje, de andere keer werden de klanken van een vreemde opgezet. Zodra het geluid de poes bekend voorkwam, bewogen ze met hun staart of oren. Maar echt opstaan deden ze nog steeds niet. Lang verhaal kort: je huisdier weet waarschijnlijk dondersgoed dat je hem of haar roept. Alleen besluiten ze je gewoon te negeren. Au, ja.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Het Nieuwsblad | Beeld: Unsplash
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!