Knap stom

Lelijke ouders krijgen een zoon en knappe ouders krijgen een dochter. Dat zou blijken uit een controversiële wetenschappelijke studie. Een dochter heeft namelijk meer baat bij alle ‘knappe genen’ van de ouders.


Voordeel?
Dit is natuurlijk een Sesamstraat redenering, maar kort door de bocht blijkt dat uit het onderzoek. Uit een studie blijkt dat ouders die op jonge leeftijd als bovengemiddeld aantrekkelijk waren vaker een dochter dan een zoon krijgen. Evolutionair gezien is het misschien beter dat mensen met een aantrekkelijk uiterlijk een dochter krijgen dan een zoon. Meisjes hebben namelijk meer voordeel van een mooi uiterlijk dan jongens.
De onderzoeker, Satoshi Kanazawa, heeft meerdere controversiële studies op zijn naam staan. Ook schrijft hij voor Psychology Today, waarbij hij soms in gaat op zaken zoals de scheiding van Eva Longoria en Tiger Woods.

Definitie

Nu is deze studie van hem deels gestoeld op een ander onderzoek van ruim 50 jaar geleden waarbij 17.000 kinderen op zevenjarige leeftijd beoordeeld werden op aantrekkelijkheid door hun leraren. Dát alleen al vind ik eng. Leraren zouden niet zo moeten denken. Daarnaast is de definitie van ‘knap’ altijd een leuk onderwerp voor discussie, aangezien de normen voor ‘knap’ uit de jaren zestig, heel anders zijn dan nu. De evolutie heeft zich moeiteloos aangepast aan de maatschappelijke normen van 2010, waar uiterlijk inderdaad een grote rol speelt.

Optelsommetje
Is de kans groot dat er een knap kind uit de baarmoeder rolt, dan zorgt moeder natuur ervoor dat het een dochter voor. Natuurlijk zijn er ook de knappe dames, die nog te dom zijn om te kakken, maar ook zij profiteren volop van hun uiterlijk. Afgelopen week bleek echter dat knappe vrouwen ook wel eens een tegenvaller hebben. Knappe vrouwen die een foto bij hun sollicitatie voegen, worden minder vaak uitgenodigd voor een gesprek. De reden? Vrouwelijke jaloezie. Vrouwen houden knappe vrouwelijke collega’s liever buiten de deur, een soort onbedwingbare strafdrift. Knappe mannen daarentegen profiteerden er ruimschoots van. Over ouders die met name zonen baren, daar schrijft Kanazawa gelukkig ook over.

CC foto: delicategenius