Drie vingers in de lucht

Met het land hebben we ons collectief tegen het koningslied van John Ewbank gekeerd en dus zat er voor de arme stakker nog maar één ding op: het gevaarte terugtrekken.

Maar daar moet het Nationaal Comité niets van hebben. Die willen dat het meer dan beruchte nummer er gewoon komt. En is nu de grote vraag: moet ik nou wel of niet drie vingers in de lucht gaan steken tijdens de kroning?

Dromen zijn bedrog
Ik heb medelijden met de componist. Weken heeft hij zijn best gedaan een zo mooi mogelijk lied te maken. Ik stel me zo voor dat hij tot diep in de nacht op de piano heeft staan rammen, om enkele uurtjes later alweer aan de telefoon met Marco Borsato himself te corresponderen over de vorderingen. Vervolgens werd ook de rest van bekend Nederland opgetrommeld. Men dook de studio in en een aantal dagen later presenteerde Ewbank trots de eerste noten van zijn nummer bij De Wereld Draait Door. Nog een maandje en wij eenvoudige burgers zouden gehuld in Oranje op Koningsdag uit volle borst zíjn nummer mee zingen. Een droom voor iedere muzikant.

Een steniging
Valt dat even tegen. Nog voordat ik het nummer zelf geluisterd had, wist ik al van de ernst van de situatie. Twitter was veranderd in een klaagbank voor het koningslied van Ewbank. Van alle honderden berichten die ik voorbij heb zien komen, was er niet één positief. Niet één. Toen ik het nummer dan eindelijk zelf beluisterd had, beaamde ook ik: dit is niet best. Hoewel ik niet voor ‘een milde steniging van John Ewbank’ was, zoals Nico Dijkshoorn schreef, was het nummer inderdaad alles behalve wat ik me er van had voorgesteld. Waar ik de Kroningswals van André Rieu nog zwierig en oprecht koninklijk vond, kreeg ik bij het nummer van Ewbank toch vooral jeugdherinneringen aan een Disneyfilm met een middelmatig einde. Helemaal buitensporig werd het natuurlijk toen de W van stamppot gezongen werd.

Een dappere poging
Afijn, Ewbank en Borsato weerden zich nog kranig en hielden zich groot in een uitzending van DWDD, maar nadat de stortvloed van ellende over het nummer alleen nog maar groter werd, besloot de componist het lied afgelopen weekend terug te trekken.En dan blijkt dat het Nationaal Comité daar niets van wil weten. Ik vermoed dat hij zich de komende tijd opsluit in zijn huis, zijn buik rond eet aan alles behalve oranjevla en op Koningsdag zijn gezicht niet durft te laten zien. En hoewel het me persoonlijk weinig uitmaakt of ik nu wel of niet drie vingers in de lucht hoef te steken, wil ik graag toch even oproepen tot een bescheiden applaus voor Ewbank, die toch meer dan zijn best heeft gedaan. Waarvoor dank.

Bron foto: Jameskm03