Koos van Plateringen exit bij Expeditie Robinson: ‘Toen ik het terugkeek, dacht ik: wat een boeven!’

Met twee urnen vol stemmen was het donderdag Koos van Plateringen (42) die ‘Expeditie Robinson’ moest verlaten.  Vanmorgen vroeg spraken wij met Koos over het avontuur.

Tekst Katy Boer | Foto Olivier Thijssen 

Heb je er lang over getwijfeld om mee te doen?

“Nee. Vanaf het begin vind ik het al een fantastisch programma, het is zo mooi gemaakt. Het stond zeker op mijn lijstje om een keer mee te doen, dus toen de kans zich voordeed, zei ik meteen ja.”

Wat vond je het zwaarst?

“Het niet eten en wat dat met je lichaam doet. Je wordt echt een soort plant: je emoties vlakken af, je geheugen wordt minder, praten is lastig. Je lichaam gaat in een overlevingsmodus en je raakt ver van jezelf verwijderd. Toch vind ik het grappig om mezelf zo terug te zien op tv, ik kan het wel handelen.”

Wat viel je achteraf gezien juist ontzettend mee?

“Het leven zonder m’n telefoon. Ik heb er op het eiland totaal geen behoefte aan gehad, terwijl ik hier heel erg met nieuws en social media leef. Hier heb je toch vaak een reflex van: waar is m’n telefoon? Na de expeditie heb ik geprobeerd m’n mobiel wat vaker te laten liggen, maar de reflex kwam meteen weer terug.”

Wat was je mooiste moment op het eiland?

“Ik was heel erg onder de indruk van de natuur en de sterrenhemel. De vallende sterren zijn echt indrukwekkend. Samen met Suzanne (Klemann, red.) lag ik uren naar boven te kijken. Je kon daar ook de melkweg zien, omdat er geen lichtvervuiling is. Op een gegeven moment zagen we aan de ene kant de zon ondergaan en aan de andere kant de maan opkomen. Wauw.”

Waar gaan jullie naar de wc op het eiland?

“Na een tijdje hoef je niet meer te poepen, omdat je bijna niks eet. Aan het begin deden we dat in de zee of ergens op het strand. Dan nam je een schep mee en groef je een kuil om het te verbergen.”

En hoe zit het met verdere verzorging?

“Je krijg onbeperkt water, zonnebrand en Deet (insectenspray, red.). Maar volgens mij is er geen spray die de insecten weghoudt die daar leven.”

Zonder wie had je het niet zo lang volgehouden?

“Suzanne.”

Wat was je eerste reactie toen duidelijk werd dat je ‘Expeditie Robinson’ moest verlaten?

“Ik baalde ervan. Als ik nog verder had gekund, had ik dat gedaan. Maar doordat ik al vier dagen wist dat ik eruit zou gaan, had ik ook geen behoefte meer aan Afvallerseiland. Ik was al zo geprogrammeerd op naar huis gaan en kreeg daardoor zelfs weer een beetje energie. Bovendien: ik heb 26 dagen op het eiland gezeten, ben mezelf zo vaak tegengekomen, heb mezelf zo vaak bij elkaar geraapt, heb de diepste gronden van mijn gevoelens gezien, het was een mooi afgerond verhaal.”

Had je het zien aankomen?

“Ja. Er waren wel complotten, maar we waren ook eerlijk tegen elkaar. Dat het plan was om Jalou, Suzanne en mij eruit te stemmen, wist ik. Ik wist dus ook al vier dagen dat ik eruit zou gaan.”

Wat had je anders kunnen doen, zodat je deze ronde misschien niet was afgevallen?

“Ik had Jessie nooit mee moeten nemen naar de samensmelting. Ervan uitgaande dat het zo was gelopen als nu, had ik beter Chloé mee kunnen nemen. Dan had Jessie samen met Suzanne aan het spit gehangen. Als Suzanne dan ook had gewonnen, was het drie tegen drie geweest.”

Hoe is het om de expeditie op tv terug te zien?

“Ik zag nu dat ze al best wel lang geleden hadden besloten mij eruit te stemmen. Toen ik ze dat recht in het gezicht vroeg, zei niemand iets. Dus ik dacht wel: wat een boeven zijn het! Maar op tv zie je maar fragmenten, we hebben echt wel een leuke band met elkaar en er werd niet lelijk of gemeen gedaan. De complotten waren niet zo erg als ze soms leken.”

Als je nu nog een keer wordt gevraagd om mee te doen, zou je dat dan doen?

“Ja. Al denk ik wel dat je zoiets maar één keer moet doen, dan is de verrassing het grootst.”

Welke tip zou je iedereen op een onbewoond eiland geven?

“Laat het over je heen komen. Probeer geen weerstand te bieden aan de rare geluiden ’s nachts, of aan het weer. Je kunt je wel aan alles ergeren, maar daar wordt het alleen maar heel naar en vervelend van. Het is nu even zo, die regen stopt wel weer.”

Lees ook:

Bartho Braat exit bij Expeditie Robison: ‘Die baard. Ik lijk kapitein Iglo wel’
Kraantje Pappie exit bij Expeditie Robinson: ‘Ik weet nu dat ik dit soort dingen niet leuk vind’
Elle van Rijn exit bij Expeditie Robinson: ‘Ik dacht elke ochtend: weer een nacht overleefd’
Chloe Leenheer exit bij Expeditie Robinson: ‘Ik had natuurlijk ook het van de crew kunnen jatten’
Jalou Langeree exit bij Expeditie Robinson: ‘Het was een klap in mijn gezicht’