Kraantje Pappie exit bij ‘Expeditie Robinson’: ‘Ik weet nu dat ik dit soort dingen niet leuk vind’

kraantje pappie

In ‘Expeditie Robinson’ was donderdagavond te zien dat Alex van der Zouwen – beter bekend als Kraantje Pappie – zelf besloot het eiland te verlaten. Wij vroegen hem het hemd van zijn getatoeëerde lijf over zijn besluit om te vertrekken.

Tekst Katy Boer | Beeld Olivier Thijssen

Heb je lang getwijfeld om mee te doen aan ‘Expeditie Robinson’?

“Ik word al vier jaar gevraagd en kon nooit meedoen vanwege het festivalseizoen. Maar omdat we nu druk bezig waren met de nieuwe plaat, kwam het qua tijd goed uit. En het is op tv ten tijde van de release, dus dat was een mooie combi. Ik twijfelde ook omdat ik niet zeker wist of het iets voor mij zou zijn, maar na een aantal oude deelnemers gesproken te hebben, heb ik me toch laten overtuigen. Achteraf bleek het inderdaad niet voor mij weggelegd.”

Vond je de expeditie zwaar?

“Ik vond het erg zwaar. Zowel fysiek als mentaal. Je komt jezelf op een manier tegen die je nog niet kende. Daarnaast heb ik een volle agenda, en om in één keer uit je dagelijkse bestaan te worden getrokken, maakt het extra lastig. Ik kon niet loslaten dat ik ertussenuit moest; ik zat continu met mijn hoofd bij mijn werk.”

Wat vond je het moeilijkst?

“Mijn vriendin en vrienden missen. En niet kunnen werken heeft me echt de das omgedaan. Het niet eten ging me een stuk makkelijker af dan verwacht, en ook het slapen op het strand vond ik heel relaxed.”

Wat was je mooiste moment op het eiland?

“Elke zonsopkomst. Dat is iets wat me normaal geen moer boeit, maar je hebt op zo’n eiland gewoon erg weinig en gaat dus waarde hechten aan heel andere dingen. En eerlijk is eerlijk: zo’n zonsopkomst zie je nergens anders.”

Zonder wie had je het niet zo lang volgehouden?

“Ik was blij dat JayJay er was. Hij is mijn maat en dat maakte alles een stuk draaglijker. Ik kende van tevoren niemand die meedeed. Behalve Dave, die had ik weleens eerder ontmoet, al was dt ook niet meer dan een drankje tijdens een show.”

Je hebt er zelf voor gekozen ‘Expeditie Robinson’ te verlaten. Waarom?

“Ik had op voorhand niet verwacht dat ik er zo veel moeite mee zou hebben. Ik dacht echt dat het fijn zou zijn dat ik even nergens aan hoefde te denken. Maar ik was er helemaal klaar mee. Het was trouwens wel een soort van compliment dat mijn team me niet per se weg wilde hebben.”

Zit je nu elke week voor de tv om de aflevering te kijken? Hoe vind je het om jezelf terug te zien?

“Ik heb het meeste wel gezien inderdaad, puur om te kijken wat er wel en niet wordt uitgezonden. Ik denk dat er wel een aardig beeld wordt geschetst van hoe het was.”

Hoe is het om de anderen terug te zien en te zien hoe zij complotjes smeden?

“Niet veel anders dan verwacht, dat is wat het eiland blijkbaar doet met mensen. Ook met mij.”

Als je nu nog een keer gevraagd wordt om mee te doen, zou je dat dan doen?

“Zeer zeker niet. Ik heb enorm ervaren dat ik dit soort dingen niet leuk vind.”

Welke tip zou je iedereen op een onbewoond eiland geven?

“Zo snel mogelijk een ticket terug boeken!”

Lees ook:

Elle van Rijn exit bij ‘Expeditie Robinson’: ‘Ik dacht elke ochtend:  weer een nacht overleefd’