LAKS

Ik heb het altijd wel komisch gevonden….het komitee dat de Nederlandse eindexamenkandidaten bijstaat LAKS noemen. Natuurlijk is het de afkorting voor Landelijk Aktie Komitee Scholieren, maar als je het gewoon fonetisch uitspreekt dekt het ook aardig de lading vind ik zelf.

Want laten we eerlijk zijn, vroeger al deed de gemiddelde scholier niets liever als ‘lekker chillen’ met zijn vrienden, lol trappen en muziek luisteren. Om maar wat te noemen. Leren was bijzaak. Een noodzakelijk kwaad. Dus als er ergens een mogelijkheid was om de teugels een beetje te laten vieren maar toch goede cijfers te halen, dan deed je dat. Toch? Noem het lui, noem het laks, het gebeurde. En het gebeurt nog steeds.

Jong geleerd, oud gedaan
Spieken is echt niet iets van het nieuwe millennium en ook in de jaren ’90 (ik kan het weten) werden er soms al cijfers aangepast op het rapport. Valsheid in geschriften was toen al van alle leeftijden. Ik kan me van mijn HAVO periode nog heel goed herinneren hoe de uitslag van het luistertentamen Frans was ‘geleend’ van onze docent. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat nou eigenlijk moeilijker was…het eerlijk maken van de toets of vooraf al die multiple choice antwoorden uit je hoofd leren. Dat viel nog vies tegen al zeg ik het zelf.

Dus ja, LAKS dekt wat mij betreft al jaren heel goed de lading. Op een bepaalde leeftijd geniet je volop van het leven en ben je nu eenmaal liever lui dan moe. Ik ben er maar gewoon heel eerlijk over. Zo heb ik echt niet alle boeken die op mijn boekenlijst stonden gelezen. Soms was het gewoon makkelijker om een samenvatting aan te schaffen. En nu klinkt het net alsof ik een losgeslagen, frauderende leerling was, maar ook dat viel wel mee hoor. Laat ik het zo zeggen…ik heb de weg richting mijn eindexamen netjes gevolgd, al heb ik hier en daar soms een bochtje afgesneden. Maar ik vloog er nooit uit.

The real deal
Het uiteindelijke examen was wel serious business. Geen ruimte voor smoezen, spieken of andere vangnetten. Dat moest uiteindelijk helemaal op eigen kracht gebeuren (dat én wat mazzel bij het gokken van de antwoorden op meerkeuzevragen). Zoals het hoort.

Toch waren én zijn er nog wel eens mensen die proberen wat beter voorbereid te zijn op zo’n examen, bijvoorbeeld door het vroegtijdig in bezit te krijgen. Met als meest actueel voorbeeld het gestolen eindexamen Frans dit jaar. Niet slim, want de impact van een dergelijke actie kan enorm groot zijn, zo bleek ook nu maar weer. Examens die een dag werden doorgeschoven, leerlingen die hun vakantie hierdoor moesten annuleren, extra examenstress….het LAKS draaide overuren.

Op eigen kracht
Het lek is inmiddels boven. Misschien (maar misschien ook niet) had de 22 jarige man uit Rotterdam die het examen had ontvreemd de beste bedoelingen ermee. Dacht hij de eindexamenkandidaten hiermee op weg te helpen. Maar dat deed het niet….

In eindexamenland kun je namelijk geen stukje van de weg afsnijden…je moet het pad zelf bewandelen. Tot aan het einde. Helemaal alleen. En als je die eindbestemming dan bereikt, op eigen kracht, dan voelt dat heel, heel goed. Ik weet nog hoe trots ik was tijdens mijn diploma-uitreiking. Zoals straks ook heel veel eindexamenkandidaten vol trots hun diploma in ontvangst mogen nemen. Dat kunstje hebben ze dan toch maar mooi even zelf geflikt!

Bron foto: MC Quinn