Last van stress? Deze planten kunnen dat gevoel verminderen

stress planten

Wanneer je veel last hebt van langdurige stress door bijvoorbeeld je werk, is het toch verstandig om eens te gaan kijken of je iets kunt veranderen. Vooral even een drukke periode waar je doorheen moet? Dan kunnen deze planten helpen om dat opgejaagde gevoel te verminderen.

Lees ook:
De redding is nabij: zo kun je je dode planten tóch weer tot leven wekken

Nu kan al het groen in je home office al bijdragen aan een meer ontspannen mindset. Maar waarom helpen planten om minder last te hebben van stress? Niet alleen het kijken naar, maar ook het verzorgen van de planten zorgde voor een relaxed gevoel bij de werknemers. Dat blijkt uit Japans onderzoek.

Stress planten

Eerder werd ook al door de VU Universiteit Medisch Center in Nederland aangetoond dat zelfs al afbeeldingen van een beetje groen stress op het werk kunnen verminderen en een te hoge hartslag laten dalen. Maar dat niet alleen: een studie van de Universiteit van Wageningen liet nog meer positieve effecten van planten zien. Zo dragen ze bij aan een betere gemoedstoestand, zijn werknemers tevredener en was er minder ziekteverzuim. Maar bepaalde soorten doen nog eens extra goed hun werk door hun luchtzuiverende werking of kalmerende geur.

Aloë Vera

Aloë Vera ken je natuurlijk wel van alle middeltjes die je huid weer tot rust kunnen brengen na een iets te zonovergoten dag. Maar ook dus voor je stresslevel kan deze plant heel wat goeds doen. Deze groene vriend zuivert namelijk niet alleen de lucht, maar geeft ’s nachts ook nog eens zuurstof af. Tel daarbij op dat uit onderzoek is gebleken dat-ie ook nog eens depressie bij muizen vermindert en je weet wat jij binnenkort op je bureau hebt staan.

Lavendel

Misschien krijg je sterke Thierry Baudet-vibes bij het denken aan lavendel, maar het is niet voor niks dat dit kruid in veel geurzakjes zit. Het werkt namelijk ontzettend goed om je te kalmeren, zo wees ook een eerdere studie uit. De hartslag van verpleegkundigen in opleiding kon namelijk verlaagd worden in stressvolle situaties door dit bloemige aroma.

Vrouwentong

Ook deze variant zuivert de lucht als geen ander – 107 giftstoffen worden verwijderd –  én zorgt ’s nachts voor meer zuurstof. En ja, ook dat is wetenschappelijk bewezen, door NASA in dit geval. Het resultaat? De Sanseveria trifasciata vermindert niet alleen stress, maar helpt ook om hoofdpijn te verminderen en geeft je daarnaast meer energie en concentratie.

Munt

Bij het ruiken van munt denk je misschien terug aan die zomerse dag en die lekkere cocktail in je hand. Nu is dat niet persé een reden om het kruid op je desk te zetten – wel een instant vakantiegevoel – maar ook deze vriend werkt ontzettend stressverlagend. Onderzoek van de Amerikaanse Wheeling Jesuit University toont eveneens aan dat je alerter bent en dat kunnen we wel gebruiken na al die afleiding in huis.

Jasmijn

Niet alleen is Jasmijn prachtig om te zien, maar de geur blijkt ook nog eens onwijs goed voor je. De odeur hiervan zorgde dat een kooi muizen weer kalm in een hoekje kropen, zo komt uit dit onderzoek. En zeg nu zelf, hoe mooi ziet dit eruit?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: NSMBL | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!