Lekker Miljuschka

lekker-miljuschka

Haar carrière begon ooit als VJ bij TMF, maar inmiddels is smoking hot chef Miljuschka Witzenhausen (31) uitgegroeid tot culi-expert. Ze deelt graag haar kennis, passie én moordend lekkere recepten bij o.a. 24-Kitchen en RTL-boulevard. En nu trakteert deze uberfoodie ons ook nog op haar tweede kookboek.

Tekst Babs Jansen | Foto’s Inga Powilleit

Waarom word je ‘de goddelijke huisvrouw’ genoemd?

“Dat is eigenlijk ontstaan toen ik stopte met werken. Ik kreeg kids en wilde niet dat ze naar een crèche moesten. Ik wilde zo veel mogelijk van ze genieten. Als je niet werkt, heb je veel tijd dus ik ben ik helemaal in het huishouden gedoken. Daar is mijn grote liefde voor het koken ontstaan en voor ik het wist, kreeg ik die term om m’n oren. Niet erg, want ik vind het belangrijk om samen te genieten van lekker eten, herinneringen te maken en de mensen om je heen te verwennen. Dat je samen zit te eten en denkt: Fuck yeah, dit was het waard!”

Liefde gaat dus door de maag?

“Zeker! Ik vind dat je liefde toont, door voor iemand iets lekkers te maken. Als iemand zich voor mij uitslooft in de keuken en het is lekker, dan is het aan. In eten kun je je ei kwijt: iemand voeren en veroveren. Denk aan scrambled eggs in de ochtend, dat kan toch niemand weerstaan? Word je naast een nieuwe minnaar wakker en denk je: deze mag wel blijven? Maak dat en je hebt gegarandeerd succes.”

En wat doe je dan met liefdesverdriet?

“Ook bij liefdesverdriet blijf ik eten, maar ik kan er veel minder van genieten. Ik heb vorig jaar tijdens mijn scheiding enorm veel liefdesverdriet gehad en ik merkte dat ik het pijnlijk vond om de keuken in te duiken. M’n emoties staan daarvoor te veel in verbinding met koken en lekker eten.”

En bij stress?

“Dat verschilt heel erg. Ik heb altijd Dim Sum in huis. Ik kom na een drukke opnamedag soms pas om een uur ’s nachts thuis, dan gooi ik er het liefst even wat Dim Summetjes in. Maar er liggen ook altijd steaks vacuüm verpakt in de ijskast, even grillen en klaar. Ik ben een enorme fan van koolhydraten, dus een lekkere aardappelgratin of goede pasta, gaat er ook altijd in. Leve comfort food.”

Grootste succesnummer voor een topavond?

“Dat zijn zonder twijfel m’n kippenpoten met lavendel en honing. Ideaal voor een avond samen, zelfs tijdens een echtelijke ruzie, want de lavendel brengt een beetje rust in de tent. De poten moet je met je handen eten, je kunt geen uitweg zoeken of je telefoon pakken dus moet je wel met elkaar praten. Ook als je daar geen zin in hebt of denkt: ik wil je eigenlijk op je hoofd slaan, zet je je tanden gewoon weer in die kippenpoot. Smakelijke relatietherapie zeg ik maar. Het brengt je sowieso dichterbij elkaar.”

miljuschka-kippenbout

Meer Miljuschka? Haar nieuwe en tweede kookboek ‘Lekker Miljuschka’ ligt nu in de schappen (€20,- Kosmos Uitgevers). Ze deelt drie recepten van haar nieuwe boek in VIVA MAMA 08, die vanaf 23 november in de winkel ligt. Zei daar iemand pompoentaart?!