Lekker sportief!

Een topsporter die geest en lichaam tot het uiterste dwingt en daarmee boven zichzelf uitstijgt. Het levert vrijwel altijd prachtige beelden op. Vooral als al dat doorzettingsvermogen wordt beloond met een prachtige prestatie.

Topsporters vervullen wat dat betreft ook een voorbeeldfunctie. Zij laten zien waar je toe in staat bent als je je talent koestert en uitbouwt, als je gedisciplineerd te werk gaat en bereid bent om heel, heel hard te werken.

Doodzonde!
Voor veel kinderen (en soms ook volwassenen) zijn sommige sporters domweg idolen, waar ze vol bewondering tegenop kijken. In de hoop ooit misschien zelf ‘iets’ te kunnen bereiken. Zoals ik vroeger opkeek tegen bijvoorbeeld (niet lachen!) een Hein Vergeer en een Marco van Basten. Helaas geven de ‘helden’ anno 2012/2013 niet allemaal het goede voorbeeld. En dat is jammer. Wat zeg ik, zonde. Doodzonde!

Fietsen met zijwieltjes
Zo zagen we afgelopen week Lance Armstrong bij Oprah bekennen dat hij tijdens zijn indrukwekkende carrière inderdaad doping heeft gebruikt. Sterker nog, zonder doping was het volgens hem onmogelijk om 7 keer op rij de Tour de France te winnen. Want hé, iedereen doet het! Hij lijkt hierin overigens gelijk te krijgen, want er zijn op dit moment meer wielrenners die bekennen dan rijders die ontkennen. Met als meest recent en triest voorbeeld onze eigen Danny Nelissen.

Wat leren we hiervan kinderen? Dat het gebruik van drugs tijdens het sporten loont! Allemaal naar de apotheek dus!

R-E-S-P-E-C-T
We schakelen over naar het voetbalveld, waar afgelopen weekend de klassieker Ajax-Feyenoord werd gespeeld. Ajax speelde met rouwbanden om, ter nagedachtenis aan een oud clubman. Toen Ajaxspeler Van Rhijn na een 2e gele kaart het veld moest verlaten trok hij deze band uit pure frustratie van zijn arm en smeet hem op de grond. Totaal respectloos.

Let op jongens en meisjes, leermomentje: we hangen één weekend lang een postertje met ‘RESPECT’ bij alle voetbalclubs op, maar dat betekent niet dat we in de praktijk ook respect hebben voor een ander.

Met bloed, zweet en ramen
Dieptepuntje was natuurlijk de reactie van PSV speler Erik Pieters na zijn rode kaart dit weekend. Hij was niet echt heel blij, waarna hij het veld verliet en een sterretje in een ruit sloeg waar zelfs Carglass geen eer meer aan kon behalen. Bovendien heeft hij zijn arm behoorlijk ernstig geblesseerd door deze domme actie. Zijn straf? Een schorsing voor de komende drie duels. Komt mooi uit, dat is ook ongeveer zijn revalidatieperiode.

Let op kids: gaat het een keer niet zoals je wilt, sla dan andermans eigendommen kort en klein dan ben je in ieder geval je woede even kwijt. (als je van kickboksen houdt en Badr Hari een beetje volgt, dan weet je dat je bij gebrek aan eigendommen eventueel ook een levende boksbal kunt uitzoeken)

Natuurlijk, ik chargeer en het zijn ‘maar’ incidenten, maar dit is wel wat de jeugd ziet. En dat vind ik eerlijk gezegd behoorlijk verontrustend.

The perfect rolmodel
Gelukkig hebben we altijd nog sporters als onze Epke. Laat ik daar dan maar al mijn hoop op vestigen. Een vrolijke, lieve Hollandse jongen die leeft voor zijn sport. Die gezegend is met een prachtig getraind lichaam, een bonk talent en een lekker koppie. En ook nog eens studeert voor arts. Die zul je niet zo snel zijn rekstok in tweeën zien breken als het even niet lekker gaat of de bak magnesium leegsnuiven in de hoop op een beter resultaat.

Dankzij hem heeft het turnen weer nieuw elan gekregen in Nederland en hebben veel kinderen zich aangemeld bij lokale turnclubs. Dat is wat je noemt nou het perfecte rolmodel!

Ik ga in ieder geval zometeen alvast zijn poster boven mijn bed hangen !

Bron foto: Greg L. photos