Waarom Lena Dunham geweldig is

Lena Dunham

Vanaf vandaag ligt Lena Dunham’s boek ‘Not that kind of girl – Levenslessen om (vooral niet) op te volgen’ in Nederland in de winkel. En dit is waarom je ’m wil hebben.

Lena Dunham is uniek in haar soort: bedenker, schrijver, producer en hoofdrolspeler in de serie ‘Girls’. Ze was acht (!) keer genomineerd voor een Emmy Award, ontving twee Golden Globes en kreeg als eerste vrouw de Directors Guild of America voor haar prestaties als regisseur in het komediegenre. En dan is er nu het boek waarvan de rechten voor 3,7 miljoen dollar werden verkocht. Nog voordat Lena ook maar een letter had geschreven. No pressure verder…

Klootzakken
Zelfs als je geen fan bent van ‘Girls’, kun je wat opsteken van Lena. Waarom? Simpel, omdat je vrouw ben. En ook weleens tegen de lamp loopt. Of tegen jezelf. In haar boek gaat Dunham in vijf hoofdstukken in op liefde en sex, haar lichaam, vriendschap, werk en het grote geheel. Uiteraard op haar eigen, zeer openhartige, manier. Ze vertelt een voorkeur hebben voor klootzakken en over de reeks mannen waar ze het bed mee deelde en de meest vreselijke sex mee had. Ze schrijft: ‘Er bestaat een theorie die weinig aandacht krijgt –misschien omdat ik ‘m zelf heb verzonnen- dat als je vader ongelooflijk aardig is, jij als daad van verzet in een relatie het tegenovergestelde zoekt.’ Check ook zeker deze teaser over vallen op klootzakken.

Anorexia angst
Het hoofdstuk over haar lichaam begint met de angst die ze als kind ontwikkelde voor anorexia en hoe ze tijdens het avondeten zat te hopen dat ze niet de volgende zou zijn die gegrepen werd door de ziekte. Verder in het hoofdstuk deelt ze een dieetdagboek uit 2010. Maar het blijft niet bij een relaas over aankomen en afvallen. Zo deelt ze bijvoorbeeld dat menstrueren het enige aspect van vrouwelijkheid is waar ze niet blij mee is, de lessen die ze van haar vader en moeder heeft geleerd, wat je niet tegen vriendinnen moet zeggen en haar obsessie met de dood. Toch lees je in het driehonderd pagina’s tellende boek tussen alle, vaak hilarische, anekdotes door vooral hoe Lena door flink onderuit te gaan zichzelf leert te accepteren. En dat is precies de reden dat je als vrouw – en misschien ook wel als man – dit boek zou moeten lezen.

Lena Dunham

Beeld: Getty Images,  Meulenhoff (boekcover)