Lof voor Lara

‘Lara Croft zonder boobies…’ was de eerste gedachte die in me opkwam toen ik met koeienletters in de krant zag staan dat Angelina Jolie haar twee borsten had laten amputeren om borstkanker te voorkomen. Mijn mond viel wagenwijd open van verbazing, maar vooral van oneindig respect voor hoe ze met de situatie omgaat.

Sosha, je mond staat open
Krantenberichten maken over het algemeen maar weinig indruk op me; het zijn tenslotte maar letters. Die blijven niet hangen. Maar het artikel over Angelina Jolie spookt al even door mijn hoofd. Ik vind het zó indrukwekkend. Heftig. Het raakt me. Het doet iets met me. Haar artikel in The New York Times bezorgde me na het lezen kippenvel op plekken waarvan ik niet eens wist dat dat kon. Angelina Jolie, de meest sexy vrouw ter wereld, heeft een flinke knoop door moeten hakken en het allermooiste om te zien, vind ik dat ze geen spier vertrekt. Geen enkele. Daar zakt echt m’n broek van af, dat vind ik zo verdomd inspirerend.

Frappant
Ik ben al een klein decennia een stille aanbidster van Angelina Jolie. Ik houd mezelf hooghartig voor dat ik helemaal geen idool heb, maar Angelina is toch wel degelijk iemand wie ik echt bewonder. Zij was de vrouw die het hoofd van al mijn testosteronlijende buurjongetjes volledig op hol liet slaan met haar personage Lara Croft met de strakke billen, gevulde tanktop en zichtbare onschendbaarheid. Ik wilde haar zijn. Met wapens en al. Al schrijvende, ga ik steeds meer over haar nadenken. Hoe ze eigenlijk niets van haar filmpersonages verschilt. Het is altijd de mooie vrouw met tattoos, pit, lef en een overdosis moed. Frappant hoe iemand die altijd dat soort rollen speelt, vervolgens in het echte leven zoiets voor haar kiezen krijgt en het doorstaat alsof het haar nieuwste film is.

Mediahonden
Ik vind het echter wel weer typisch hoe de kranten het verhaal naar buiten brengen. Los van het feit dat dit een bijzonder moedig besluit is, weten de kranten het allemaal wel weer lekker te romantiseren. Er zijn dagelijks vrouwen die deze beslissing moeten maken. Daarbij staat het er alsof ze momenteel zonder borsten rondwandelt, maar dat is helemaal niet zo. Er zijn na de operatie implantaten ingebracht en met het oog op het kapitaal dat ze heeft, zou je het verschil waarschijnlijk niet eens zien als je het niet zou weten.

Maar wat ook in de kranten staat – en daar kan ik echt alleen maar vierkant achter staan –  is dat Angelina hoopt dat ze een voorbeeld kan zijn voor andere vrouwen die hetzelfde moeten doorstaan of zich in soortgelijke situaties bevinden. Dat hopen kan ze achterwege laten. Godnondeju, wat een powervrouw.

Foto: Gage Skidmore