‘Love Island’ Zuid-Afrika onder vuur wegens ‘te witte’ nieuwe cast

Love Island

Love Island Zuid-Afrika is pas net van start gegaan maar ligt direct al onder vuur. Niet wegens de smeuïge gebeurtenissen in de eerste aflevering, maar wegens de cast. Deze wordt namelijk racistisch genoemd omdat het met 7 witte castleden geen goede weerspiegeling van de Afrikaanse samenleving zou zijn.

Het land bestaat voor slechts 8,9% uit witte mensen, en voor zo’n 80% uit zwarte mensen. Dat de cast van het nieuwe seizoen van Love Island slechts 3 zwarte deelnemers heeft, schiet bij vele kijkers dan ook in het verkeerde keelgat.

Kritiek op cast

De eerste aflevering werd afgelopen week uitgezonden. En het viel de kijker gelijk op: de enige drie zwarte deelnemers zijn nu Asad Boomgaard, een 24-jarige personal trainer uit Johannesburg, Durang Atembe, 22, uit Kameroen (ook personal trainer) en Thimna Shooto, 26. Zij is de enige zwarte vrouw die meedoet aan het programma. De andere deelnemers zijn wit. De onthulling van de cast zorgde niet alleen voor veel kritiek, ook heeft een grote sponsor van het programma zich teruggetrokken wegens de ‘racistische’ screening van de deelnemers.

White supremacy

Zuid-Afrika werd decennialang geregeerd door het white supremacy apartheidsregime en heeft sinds de komst van de democratie in 1994 aanzienlijke vooruitgang geboekt in de richting van meer tolerantie tussen gemeenschappen. Dat de castleden deze samenleving niet weerspiegelen, is dan ook lastig te verkroppen.

‘Seks verkoopt, maar wat niet begrijpelijk is, is waarom de cast niet meer rassen bevat in een land dat nog steeds worstelt met de gevolgen van apartheid,” schrijft columnist Helen Herimbi in de Afrikaanse City Press-krant. TV criticus Thinus Ferreire omschrijft de cast van de show als ‘schokkend en gênant’.

Statement

In een verklaring aan de lokale media zegt de zender echter dat het trots is op het weerspiegelen van diversiteit en inclusiviteit in al zijn shows. ‘Kijkers kunnen er zeker van zijn dat dit duidelijker zal worden in toekomstige afleveringen van Love Island Zuid-Afrika. We hopen dat kijkers zullen blijven kijken om te genieten van de show’, aldus het statement.

Op welke ‘diversiteit’ de zender doelt, is ons en het gros van de Twitteraars echter niet duidelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: The Guardian | Beeld: Love Island
Anne-Flore ging van professioneel danseres naar journalist en schrijft inmiddels al jaren gepassioneerd artikelen voor meerdere titels. Ondanks haar Franse roots is ze très jaloers op de kledingstijl van de Parisienne. Flore wordt dikwijls omschreven als 'blij ei', vindt kaasplankje hemels, is gék op festivals en is altijd voorzien van rode nagels. Volg haar freelance avonturen op Instagram @annefloremuller.