#LUNCHBREAK: De zomer van de tropische tukker

Elke werkdag geven we je een #lunchbreak. Vandaag: de YouTube-zomerclip ‘Hengelo-o-o’ van tropische tukker Jeffrey Spalburg.

Na om en nabij 564.000 keer horen hoe Pharrell met Robin Thicke wat lijnen uitwist en zich met Daft Punk elke nacht weer lucky waant vroegen we ons al moegetergd af: komt er nou nog een keer een ándere zomerhit? En ja hoor, onze smeekbeden werden verhoord. In Hengelo nog wel, door een fijn uitziende exoot die zichzelf een ‘tropische tukker’ noemt. Hij gaat ook wel door het leven als cabaretier Jeffrey Spalburg, en hij schreef een hit over zijn heimat Hengelo die zich na een keer luisteren lieflijk vastkoekte aan onze schedelwand. Niet alleen de onze trouwens, want ‘Hengelo-o-o’ heeft in een weekend zo ongeveer heel Nederland ingenomen met een kwart miljoen YouTubehits.
Logisch, want een Surinamer die in boerenkiel op een trekker zit en praat ‘op de proem’n kroep’n’ (wippen, red.) en ‘brommers kiek’n ‘(zoenen voor het wippen, red.), dat is gewoon grappig. Zeker als dit alles gebeurt onder een fijne lome reggae-beat met bitchez op een baal hooi. En daarbij: de tropische tukker méént zijn liefdesverklaring aan Hengelo ook nog. Je zou bijna zin krijgen om af te reizen naar de ‘oostelijke zijde’. ‘Onieda?’ Oordeel zelf!