#LUNCHBREAK: Creatief met cash

Dat geld niet gelukkig maakt, hoeven we Lotte, Sanne en Judith niet te vertellen. Zij kiezen voor een leven van kringloopwinkels, gratis uitstapjes en geleende trouwjurken. Want: meer tijd voor elkaar, avontuur en ‘alleen dat doen wat je léuk vindt’. Vi46_Rondkomen_Lotte_3981

Lotte (28) woont in een huurhuis, heeft een vriend en kind, runt met haar zus ‘De Krantenkapper’ en werkt daarnaast één dag per week in een kringloopkledingwinkel. Totaalinkomen? Zo’n 1600 euro netto per maand. Lotte: “Ik werk niet om in het weekend plezier te hebben, ik heb bij alles wat ik nú doe plezier. Samen met mijn zus run ik De Krantenkapper. We maken en verkopen allerlei dingen van en voor papier. De zaken gaan steeds beter, dus ik ben ervan overtuigd hier meer mee te gaan verdienen. Daarnaast werk ik in een tweedehandskledingwinkel, dus thuis is iedereen aangekleed. Net als het huis, want mijn vriend werkt in een andere kringloop. Samen verdienen we zo’n 1600 euro per maand. Dat gaat bijna direct op aan vaste lasten. Mede dankzij vrienden met een moestuin kunnen we de boodschappenkosten laag houden: vijftig euro per week geven we hieraan uit. Ik heb geen geld, maar vóel me absoluut niet arm.”

Sanne (30) woont op een studentenkamer, heeft een relatie, is afgestudeerd Neerlandica, maar verdient nu geld met twaalf verschillende werkzaamheden. Inkomen? Gemiddeld 1000 euro per maand. Sanne: “Van de 1000 euro per maand die binnenkomt, kan ik rondkomen. De huur van mijn studentenkamer is 305 euro. Ik loop hard, en dat is gratis sporten. Ook gooi ik niet snel iets weg. De houdbaarheidsdatum op eten is vaak veel te vroeg: meestal kun je het daarna nog prima eten. Ik vertrouw op mijn neus. Ruikt het eten niet goed, dan gooi ik het weg. Verder draag ik bijna geen make-up of accessoires en koop alleen tweedehandskleding. Laatst vond ik in een doos langs de weg een geweldige bloes en een sportbroek. Dan voel ik me echt een prinsesje. Ik vind het niet gênant om op straat in dozen te gluren. De mensen die zulke mooie dingen weggooien, zíj moeten zich schamen.”

Judith (32) woont in een woongroep, is getrouwd en heeft een dochter. Ze werkt één dag per week in een biologische winkel en runt samen met haar man het bedrijf Silees Workshop. Inkomen? 600 euro per maand. Judith: “Mijn man en ik zijn vlak voor de geboorte van onze dochter getrouwd. Gratis, op maandagochtend, met onze familie en een paar goede vrienden erbij. De jurk was geleend en een grote taart vonden we niet belangrijk. Bijna alle kleding die we dragen is trouwens tweedehands. Net als de spulletjes die we voor onze dochter hebben. Of we timmeren zelf iets in elkaar. Daarnaast kruipt onze dochter veel rond in haar blote billen, omdat ze zich zo het lekkerst beweegt. Als ik zie dat ze moet plassen, gaat ze op de pot. Dat ik daardoor luiers bespaar, is mooi meegenomen.”

Het gehele artikel lezen? Kijk in VIVA 46, tot 12 november in de winkel.

Bron VIVA 46
Beeld Joshua Rood