#LUNCHBREAK: Deadlinejunk

Waarom moeilijk doen als het morgen kan? Uitstellen, ofwel: procrastineren: we doen het allemaal weleens. Maar bij sommige mensen neemt het wel heel extreme vormen aan.

Standaard op 31 maart belastingaangifte doen, verjaardagscadeaus kopen vijf minuten voor de winkels sluiten en jouw koffer briesend dichtstampen zodra je de schipholtaxi hoort toeteren. Volgens Piers Steel, een Canadese professor en schrijver van ‘The procrastionation equation’ is het aantal problematische uitstellers tussen 1978 en nu verdrievoudigd, en het einde is nog niet in zicht. De ergste uitstellers zijn studenten. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 80 tot 95 het weleens doet. De helft daarvan procrastineert heel vaak. Van de volwassenen zou 15 tot 20 procent een uitstelprobleem hebben. Maar het meest verrassende, en ook het meest fascinerende van dit alles: 95 procent van de procrastinators wil minder procrastineren.

Uitstellers versus niet-uitstellers

Coach en adviseur Richard van der Naald, die al twintig jaar mensen in het bedrijfsleven coacht: “Uitstellers hebben meestal een andere leefstijl dan niet-uitstellers. Ze leven spontaner, plannen niet graag, denken niet in hokjes en willen meerdere opties openhouden. Hun houding is meestal flexibel en ze kunnen snel schakelen, omdat ze nog op het laatste moment fouten moeten oplossen. Nadeel: het kan problemen opleveren. Het heeft effect op anderen als je je beloften niet nakomt. Je zadelt ze met extra werk of moeilijkheden op en het maakt je een onbetrouwbaar persoon. De sociale impact kan heel groot worden, maar ook de impact op jezelf. Je bent niet productief en gaat niet nuttig met je tijd om: dat zorgt voor schuldgevoelens en stress, en kan zelfs leiden tot een burn-out.”

Type uitstellers

Er zijn drie soorten uitstellers. De Trillseeker: die doet het voor de euforische roes aan het einde van de rit. De tweede is de vermijder: die is bang om te falen of zelfs bang voor succes. Hij maakt zich erg druk om wat anderen van ‘m denken en stelt daarom uit. De laatste uitsteller is de besluiteloze. Geen beslissingen nemen zorgt er namelijk voor dat de uitsteller ook geen verantwoordelijkheid neemt voor de resultaten, dus wordt het besluit vaak al voor hem genomen. Geen wonder dus dat 95 procent aangeeft af te willen van het procrastineren, want het is een behoorlijke handicap voor jezelf én je omgeving.

Tips om eraf te komen? Lees het in VIVA 38, tot 17 september in de winkel.

Bron: VIVA