#LUNCHBREAK: Hart voor je hart: Dress Red!

Een gestreste zakenman die op kantoor ineens pijn krijgt, nadat hij heeft gehoord dat die grote zakendeal toch niet doorgaat. Of een pensionado op de golfbaan, die na een geweldige hole-in-one plotseling naar zijn linkerarm grijpt. Hoe dan ook, de kans is groot dat je bij hart- en vaatziekten niet denkt aan een vrouw.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer een bij vrouwen. Ook in Nederland is het een groot probleem. In 2011 waren hart- en vaatziekten in 29 procent van de gevallen de doodsoorzaak, 28 procent stierf in dat jaar aan kanker.
Om hier aandacht voor te vragen deze week in VIVA een verhaal over hart- en vaatziekten bij vrouwen, óók jonge vrouwen.
Zoals Julia Woike-Oorthuis (33). Ze was achttien toen ze in het ziekenhuis werd opgenomen met een acute bekkentrombose. Zes weken daarvoor was ze bij de arts langsgegaan, wegens vermoeidheid en ademhalingsklachten. Ze was met het predicaat ‘stress’ weer naar huis gestuurd: uitrusten was het advies. Julia: “Na zes weken ging het niet beter en kreeg ik zelfs acuut pijn in mijn lies. Dat werd steeds erger en ’s avonds kon ik nog maar moeilijk lopen. Toen ik wilde gaan slapen, trok ik mijn broek naar beneden en zag ik dat mijn been donkerblauw en dik was geworden.” Eenmaal in het ziekenhuis werd Julia meteen opgenomen op de intensive care, want ze verkeerde in levensgevaar. Bij trombose vormt zich namelijk een bloedstolsel in de bloedvaten. Als zo’n stolsel (of trombus) losschiet en verderop in het lichaam de bloedtoevoer naar een bepaald orgaan afsluit, kan dat leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. Schade aan de vaten geeft ook weer een hoge kans op schade aan het hart, hersenen of longen.
Na zes weken mocht Julia naar huis. Achteraf bleek dat haar genetische aanleg voor trombose getriggerd was door Diane-35, de anticonceptiepil die ze drie maanden daarvoor was gaan gebruiken. Een combinatie met bijna fatale gevolgen. Inmiddels gaat het goed met haar, ondanks het feit dat haar ene been nog altijd 1,5 centimeter dikker is en ze dagelijks een steunkous draagt.
Om vrouwen bewust te maken van de gevaren bij hart- en vaatziekten organiseert de Hartstichting al een aantal jaar Dress Red Day. Op deze dag laat je door iets roods te dragen, zien dat dat het probleem van hart- en vaatziekten bij vrouwen je raakt, zo is het idee. En dat geldt niet alleen voor vrouwen zelf: ook artsen en onderzoekers moeten volgens de stichting meer aandacht besteden aan de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten.
Vind jij dit ook belangrijk? En draag jij rood op 29 september?

Bron: VIVA
Beeld: Mirrormemagazine