#LUNCHBREAK: DR. Love verklaart de liefde

Zowel SBS 6 en RTL 4 komen volgend jaar met een tv-programma waarin singles gaan trouwen met een wildvreemde. Die volgens experts De Ware zou moeten zijn. Maar ís liefde wel af te dwingen? Wij legden het voor aan Gert ter Horst alias Dr. Love, hoogleraar neurobiologie aan het UMC Groningen.

Ter Horst: “Verliefdheid komt ineens opzetten en richt zich meestal op één persoon. Maar wat het precies is en hoe het werkt, is moeilijk te zeggen.” Volgens Dr. Love zit verliefdheid zeker niet in je maag of hart, maar in drie verschillende hersengebieden: het emotionele brein, het rationale brein (dat actief is bij het onderdrukken van impulsen en maken van keuzes) en het beloningscentrum (dat zorgt voor een goed gevoel bij bepaalde dingen). Maar hoe deze gebieden ‘samenwerken’ om bij iemand hevige verliefdheid te veroorzaken, daar zijn de wetenschappers nog niet over uit. En dat de een makkelijker verliefd wordt dan de ander, blijkt ook niet zomaar te verklaren.

Aanraken = blij worden
Uit onderzoek blijkt dat verliefde mensen aanzienlijk meer dopamine – een stof die een rol speelt bij het ervaren van genot en blijdschap – aanmaken zodra ze hun liefje zien of aanraken. Het is dus goed mogelijk dat mensen die van nature meer dopamine in hun lichaam hebben, sneller de neiging hebben om verliefd te worden. Hetzelfde geldt voor adrenaline. Psychologisch onderzoek wijst uit dat spannende situaties die de aanmaak van deze stof stimuleren, ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker verlief wordt. Vandaar dat er wel wordt gezegd dat je op de eerste date iets gevaarlijks of opwindends moet gaan doen.

Klaar voor de vonk
Een andere mogelijke verklaring komt van de Amerikaanse antropoloog Helen Fisher. Volgens Fisher is de timing bepalend voor het snel of minder snel verliefd worden. Ze schrijft: “De liefde kan de kop opsteken als je haar het minst verwacht. De perfecte partner kan vlak naast je zitten op een feestje, en het zou kunnen dat je hem of haar niet opmerkt als je het druk hebt op werk of school, verwikkelt bent in een andere relatie of anderszins emotioneel in beslag wordt genomen. Maar als je net alleen naar een nieuwe stad bent verhuisd, onlangs bent hersteld van een onbevredigende relatie, of een moeilijke tijd doormaakt, ben je klaar om verliefd te worden. In feite is het zo dat emotioneel geprikkelde mensen – ongeacht of dat komt door vreugde, verdriet, bezorgdheid, angst of nieuwsgierigheid – eerder voor deze hartstocht ontvankelijk zijn.”

De alcohol-factor
Ook Ter Horst is ervan overtuigd dat mensen bij wie het emotionele brein de overhand heeft, sneller verliefd worden dan mensen bij wie het rationele brein in control is. Ter Horst: “Jonge mensen die voor het eerst verliefd zijn, hebben een heftige en emotionele respons. Ik denk dat de groep mensen van dertig, veertig jaar rationeler reageert. Je bent dan berekender en stapt niet zo snel in een nieuwe relatie.” Maar er zijn situaties waarin mensen de rationele koers laten varen en op de emotionele toer gaan. Denk: feestjes waarop alcohol rijkelijk vloeit. Het zal niemand ontgaan zijn dat aangeschoten mensen een stuk emotioneler zijn en zich sneller tot anderen aangetrokken voelen. En ook op vakantie wordt de ratio vaak wat meer aan de kant geschoven. Kijk, dat biedt perspectief. Alleen: is liefde echt af te dwingen? Vertel, wat vind jij?

Het gehele artikel van Dr, Love lezen? Kijk in VIVA 45, tot 5 november in de winkel.

Bron & Beeld: VIVA 45