Mannen bijna twee keer zo vaak op televisie als vrouwen

Wie een lekker avondje voor de buis gaat hangen, ziet daar veel vaker mannen dan vrouwen. In talkshows en nieuws- en amusementsprogramma’s op televisie zijn mannen twee keer zo vaak in beeld als vrouwen. Ook zijn vrouwen minder vaak op tv te zien als deskundige, opiniemaker of correspondent.

Dat blijkt uit een steekproef van het Commissariaat voor de Media.

‘Er is nog een wereld te winnen’, concludeert minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, die het Commissariaat aan het werk had gezet. Ze vindt ‘het belangrijk dat media zich ervan bewust zijn’ dat ‘onevenwichtige representatie’ op tv een ouderwetse rolverdeling in stand houdt.

Vrouwelijke presentatoren

In alle non-fictieprogramma’s samen is het aandeel van vrouwen 36,6 procent, constateren de onderzoekers. In nieuws- en actualiteitenprogramma’s is dat precies een op de drie. Het aantal vrouwelijke presentatoren haalt het percentage wat omhoog, maar dan is er weer het gebrek aan vrouwelijke experts.

Vrouwelijke ‘nieuwsbronnen’ zijn bovendien vaak jonger en komen aan het woord over ‘softere’ onderwerpen als zorg en cultuur. Vrouwen komen vaker in beeld op commerciële zenders dan bij de publieke omroep.

Van Engelshoven laat het onderzoek over twee jaar nog eens uitvoeren.

Bron: ANP | Beeld: Ajeet Mestry, Unsplash