Mannen vs. mode

geen

Sex and the City’s Carrie Bradshaw die hooggehakt in petticoat en boyfriendshirt, met verentooi en glittertas, man na man haar modedoordrenkte appartement in wist te lokken. Zonder moeite. Het is een millenniumleugen groter dan Lance’s “I didn’t use doping“. Een ontkenning van die eeuwige strijd. Mannen vs. mode.

Hoe korter de rok
Dat mannen een andere mening hebben over wat vrouwen zouden moeten dragen, is geen hogere wiskunde. De meest sexy geklede vrouw van de avond volgens een man; je verwacht direct een outfit sletteriger dan die van een Russische mail order bride in de uitverkoop. Het was deze onofficiële benoeming op een goede vrijdagavond die me aan het denken zette: als deze mannelijke gesprekspartner me zo betitelde, hoe te kort moest deze rok dan wel niet zijn?

De jury spreekt
Over het algemeen snappen vrouwen de charme van de maxirok, harembroek en sleehak. Op de sympathie van onze mannelijke tegenhangers hoeven ze bijna nooit te rekenen. Een kleine selectie: In een maxirok verberg je slechte benen of een slechte kont. Met harembroeken moet je alleen auto’s poetsen. Sleehakken zijn spuuglelijk therapeutisch schoeisel, draag echte hakken of niet. En met sneaker sleehakken kun je net zo goed meteen je kut inleveren. Ouch. En dan hebben we nog niet eens die warme, gebreide truien en fake fur jassen genoemd.

Sell it with the eyes!
De haat is eenzijdig. Mode houdt van mannen. In vrouwencollecties zien we mannenpakken, herenschoentjes en oversized blouses. Nou denkt een echte modeminnares natuurlijk; schijt aan die smakeloze horken. Maar wil je man en mode aan je zijde, geef de risico items dan een beetje sexappeal. Verkoop het. “Nee, dit jasje is niet oversized. Dit is een boyfriend blazer.” Welke man kan nou geen mooie vrouw in ‘zijn’ kleding waarderen? Combineer hem met een flirterig jurkje en pumps of ballerina’s. Bedroom eyes, big poofy hair en je zult ze nooit meer horen klagen over oversized jasjes.

Er blijven uitzonderingen; het Y-chromosoom houdt een UGG-aversie, al stonden we poedelnaakt in die schapenlaarzen voor ze. Maar hé, leg ik me ooit neer bij slechte mannenschoenen?

© Beeld: Getty Images