Mannenvacht

Trend: bont leeft onder de mannen. En dan niet zo’n laf randje konijn om een capuchon. De real deal in mannenmode is een top tot teen jas gemaakt van bont.

Rapper Macklemore zei het al in zijn hit Thriftshop. Al rondspringend over banken in zijn lange bontjas rapte hij: ‘What you know about rockin’ a wolf on your noggin? What you knowin’ about wearin’ a fur fox skin?’ Bont – nieuw of tweedehands – zijn hot bij mannen. Rappers zijn al lange tijd niet uit hun geleende huidje te knuppelen. De woordspugende pimps dragen de dikke bontjassen vooral als statussymbool: wij zijn dom, lomp en famous.

Waar hipsters eerst met een katoenen tasje op de bres sprongen tegen het bont, lijken ze nu massaal de vintage shops, kringloopwinkels en vlooienmarkten af te struinen op zoek naar bontmutsen, lammycoats en andere geleende vachtjes. Anno 2014 lijkt de controverse rondom bont verdwenen. Bont – en dan vooral tweede, – of liever derdehands bont – is duurzaam, sterk en mannelijk. Wat vinden jullie van bont? Hot or not?

Beeld: Universal