Mannenvriendschap, het blijft gissen

Als ik iets aandoenlijk vind, zijn het wel mannenvriendschappen. Mannenvriendschappen lijken altijd ongecompliceerd. “Hoi” “Hoi” En dan gaan ze bier drinken, wielrennen, filmpje kijken, Playstationnen of elkaars haren vlechten. Ik weet het fijne niet van mannenvriendschappen, dus ik wijd er verder niet over uit. Ik maak bij deze even een voorstelling.

Maar mannenvriendschapen lijken simpeler dan vrouwenvriendschappen. Ik vind het bijvoorbeeld nog steeds moeilijk in te schatten wanneer je je vriendinnen kust. Of wanneer je teveel over je gevoelens praat. Of wanneer teveel over make-up.

Waar ik heen wil: de bromance
Ik keek laatst de film Superbad en in Superbad gaat het om de bromance tussen Seth en Evan. Een zeer intense, niet-seksuele vriendschap tussen mannen, aldus de boekjes. Vrienden die dus “Ik hou van jou” tegen elkaar zeggen. Superbad is trouwens één van mijn lievelings, want Michael Cera. Maar dat helemaal terzijde.

Walter heeft geen bromance. Geloof ik. Ik weet het eigenlijk niet. Laatst ging hij met vriend M. wat drinken in een kroeg. Dan denk je aan bier toch? Ik dacht wel aan bier. En aan pinda’s pellen en dat je dan de schillen op de grond mag gooien. En ik dacht aan bitterballen. Bier, pinda’s, bitterballen. Allemaal heel mannelijk.

Toen Walter thuiskwam liet hij me een fotootje van de avond zien. Op het tafeltje stonden twee glazen. Eentje met sinas (van Walter), eentje met cola (vriend M.). In het midden stonden twee bordjes met twee verschillende soorten taart. Dat was Walters mannelijke avondje uit.

Stoomovens, tieten, pinda’s, mannelijkheid.
Nu ik dit weet van Walter, stel ik me voor dat hij met zijn vrienden op de wielrenfiets zit, en dat ze dan over een lekker recept praten, even stoppen om een foto van een overstekend egeltje te nemen en “Houww fan jullie!” roepen bij het afscheid.

Ach ja, ik maak het allemaal weer even lekker belachelijk. Maar een bromance… Ik kan me er niets anders bij voorstellen dan een niet-ingewikkelde vriendschap. Waar vrouwen (ik vooral) altijd jaloers op kunnen zijn. Ook al weet ik niet zeker of er nou over voetbal en tieten wordt gepraat of over stoomovens en relaties.

cc fotoaarontait