Mattanja Joy Bradley haalt inspiratie uit verleden

Sinds De beste singer-songwriter van Nederland kan niemand meer om Mattanja Joy Bradley (31) heen. Inspiratie voor haar songs haalt ze uit haar verleden: ze heeft veel moeten overwinnen, zo vertelt ze in Viva.

Droom was bedrog
Na een roadtrip van een paar maanden ontmoette Mattanja een twaalf jaar oudere god uit Manchester op het Engelse muziekfestival Glanstonbury. “Mijn grote liefde, dat dacht ik toen tenminste. Echt zo’n knappe vent van wie je knikkende knieën krijgt. Too good to be true eigenlijk. Een paar maanden na onze eerste ontmoeting ging ik bij hem wonen. Hij viel steeds vaker uit de rol van het ideale vriendje. Reageerde buitenproportioneel boos op dingen. Ik had blind vertrouwen in hem, ook al deed hij bizarre dingen, zoals me midden in de nacht uit een hoogslaper schoppen. Door van hem te houden, zou het lieve deel van zijn karakter dat inktzwarte stuk vast verslaan. Hij had me nodig. God, wat heb ik mijn best gedaan. Het hielp alleen niet.”

“In een poging om van elkaar los te komen, vertrok ik naar Nederland. Maar hij kwam me achterna. Gek genoeg had ik nog hoop dat het goed zou komen. Hij gooide ook al zijn charmes in de strijd en beloofde dat hij er keihard aan ging werken. Even lukte dat en ik voelde me op mijn gemak. ‘Doe niet zo moeilijk,’ zei ik op een avond op iets onbenulligs. De hel brak los. Nóg erger dan eerst.”

Eindelijk vrij
“Het keerpunt kwam toen we op een dag aan het strand zaten. Hij had problemen die ik nooit zou kunnen oplossen, was te ziek voor de zonnige toekomst die ik voor me zag. Hoe graag ik het ook wilde, ik kon hem niet beter maken. Aan dat strandje durfde ik de stap te zetten. Als hij hier flipte, met al die mensen om ons heen, belde er vast wel iemand de politie. Volgens mij zag hij dat ik mezelf niet meer was, er helemaal doorheen zat, want protesteren deed hij niet. ‘Het is tijd dat ik je laat gaan,’ was z’n reactie. ‘Dit verdien je niet.’ Na al die ellende was het klaar. Ik was vrij. Diezelfde dag vertrok ik naar Londen, hij bleef in Nederland.”

Lees het volledige interview in Viva 48 die vanaf woensdag 21 november in de winkels ligt.