Criminal Minds-acteur Matthew Gray Gubler: ‘Ik heb me altijd een buitenstaander gevoeld’

jessicaNederland maakt zich op voor een nieuw seizoen van misdaadserie ‘Criminal Minds’. Vanavond gaat het elfde seizoen van start op Veronica. Matthew Gray Gubler – die de rol van de slimme maar contactgestoorde Dr. Spencer Reid vertolkt – kwam voor de gelegenheid naar Amsterdam, waar collega Katy en ik vijftien minuten met hem doorbrachten.

Door: Jessica Sindelka

Bij binnenkomst is het ijs meteen gebroken. Prettig gestoord als hij is, zit Matthew achterstevoren op een stoel met een scooterhelm op zijn hoofd. Het is alsof er recht voor mijn neus een bom positieve energie ontploft. “Heyyy, nice shoes girl! How are you, are you feeling great?”, roept hij als ik binnenloop.

Matthew bezoekt Amsterdam niet zomaar: vanavond gaat het elfde seizoen van de Amerikaanse misdaadserie ‘Criminal Minds’ van start op de Nederlandse televisie. Voor Matthew zijn de opnames al lang geleden; inmiddels staat de cast op het punt te beginnen aan het dertiende seizoen.

 

76

In de serie worden moorden opgelost onder leiding van agent Aaron Hotchner. Matthew speelt de rol van de slimme maar sociaal onhandige Dr. Spencer Reid. “Het is best een uitdaging om hem te spelen, maar daar hou ik wel van. Ik ben gek op hard werken. Dat ik deze unieke en grappige rol mag spelen vind ik een eer,” vertelt hij.

Hoewel Matthew vindt dat zijn karakter niet erg op dat van Spencer lijkt, hebben de twee best wat met elkaar gemeen. “Naast het feit dat we allebei een gek kapsel hebben, zijn we ook overwegend optimistisch. We willen graag goede dingen doen voor de wereld. Bovendien heb ik me ook altijd een buitenstaander gevoeld. Ik ben net als hij niet zo goed op sociaal gebied.”

Het spelen van Spencer is niet de enige bijdrage die Matthew aan ‘Criminal Minds’ heeft geleverd. Acht afleveringen heeft hij ook geregisseerd. “Ik ben oorspronkelijk opgeleid tot regisseur en met dat idee ben ik ook naar Hollywood gegaan. Dat ik ‘Criminal Minds’ mocht regisseren was geweldig en dat wil ik in de toekomst graag vaker doen.”

910

Wat Matthew van Amsterdam vindt? “Magisch! Ik ben hier pas een dag, maar nu al fan. De straten en grachten zijn prachtig. En overal zijn fietsen, geweldig! Iedereen is ook zo hartelijk en warm. Ik ben onder de indruk.”

Vanaf vandaag is ‘Criminal Minds’ elke woensdagavond om 20.30 uur te zien op Veronica.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.