Met de neus omhoog

‘Zo lijk ik net op die acteur, hoe heet hij ook alweer? Superman,’ zei een collega, die de kwaliteit van een kantoorstoel testte door eens flink achterover te gaan hangen. ‘Christopher Reeve,’ zei ik. ‘Die is alweer een tijdje dood.’ Mijn collega fronste zijn wenkbrauwen. ‘Meen je dat nou?’ Ik zocht het voor hem op. Wikipedia vertelde me dat Superman alweer zes jaar dood is. Wat klikjes later zag ik een lijst van overleden personen van dit jaar. Sander Simons, Hans van Mierlo, Hans Dijkstal, Jan Blokker, Conny Mus, Anton Geesink en Harry Mulisch. Ze zijn ons het afgelopen jaar ontvallen.

Sugar Lee Hooper
Ook Sugar Lee Hooper is heengegaan. De markante persoonlijkheid woonde een tijdje op een camping in ons dorp. Ik stond eens in een apotheek de onderkin van haar achterhoofd te bewonderen. Ook zonder opvallende kleding was ze een verschijning die niet ongemerkt voorbij kwam. Ze reed in zo’n scootmobiel. Er zat een goedaardige tumor in haar heup. Bij een val brak ze die heup. Tijdens de operatie kreeg ze een hartstilstand. Na de operatie werd ze enkele dagen kunstmatig in coma gehouden. Ze zou niet meer ontwaken.

Vereeuwigd op Twitter
Een nieuw verschijnsel is dat de laatste woorden die je afvuurt op de wereld zomaar vereeuwigd kunnen zijn op Twitter. Radio DJ Arjen Grolleman schreef acht berichten op de dag waarop hij onverwachts overleed. Het laatste was, ik citeer: ‘Puur de mogelijkheid om anderen te laten denken wat jij doet, ik vond dat dus wel cool. Heb er nooit enig gevaar in gezien.’ Antonie Kamerling plaatste zijn laatste statusupdate één maand voordat hij zelfmoord pleegde. Zijn laatste woorden waren: ‘en om jullie nou lastig te vallen met kopjes koffie en ritjes naar school, ach…’ Wrang. Ik volg Antonie nog steeds, ik krijg het niet over mijn hart om hem te ontvolgen.

Zelf moest ik afscheid nemen van mijn schoonvader. Een lieve man. Ik bewonderde hem voor zijn taalgevoel. Hij kon praten over taal, alsof woorden vrienden van hem waren. Hij had een markant gevoel voor humor, kon heerlijk zitten gniffelen om anekdotes die we al tot treurens toe aan hadden moeten horen. Juist dat soort momenten, die we destijds onzinnig vonden, typeerden hem wel als de mens die hij was.

Frisbee
Wikipedia wees op overledenen, van wie ik eerder het bestaan niet bewust was. Zo is Stephen Huneck heengegaan. Stephen bouwde een kapel met hondenluik. De kap voorzag hij van versieringen van honden, zoals glas in lood-ramen en muurschilderingen. Juliet Anderson overleed op 71 jarige leeftijd, deze actrice vertolkte een rol in ‘The Sopranos’ en speelde mee in zestig pornofilms. Walter Frederick Morrison, de uitvinder van Frisbee, gaf de Frisbee aan Maarten. George Nissen, uitvinder van de trampoline, overleed dit jaar. Joe Rollino, de zelfbenoemde sterkste man ter wereld van de jaren twintig, sneuvelde op 104 jarige leeftijd, doodsoorzaak: een verkeersongeval.

Maak je niet druk
Zowel de oudste persoon van Europa, als die van België, Nederland en Amerika is dit jaar doodgegaan, maar dat lag in de lijn der verwachtingen. In 2010 ging de oudste erkende levende persoon ter wereld twee keer dood en voor de huidige drager van de titel zie ik het jaar 2011 somber in. Bernardina van Dommelen liet het leven op 111 jarige leeftijd, maar niet zonder ons eerst te hebben verteld hoe wij ook zo oud kunnen worden: ‘Eet alles, maar vooral veel vis, leef van dag tot dag en maak u vooral nergens druk over.’

Mensen die mij kennen weten dat ik onrustig ben. Dat heb ik geërfd van mijn moeder, die ooit van mensen de veelzeggende bijnaam valdispertje kreeg. Dus mijn goede voornemen voor 2011 is om te luisteren naar Bernardina. Ik ga proberen mij nergens druk over te maken. Ik wens jullie allen een zorgeloos en gezond 2011.

CC foto: Johan J.Ingles-Le Nobel