Met pijn in haar hart

“Lieverd, wat wil je voor je verjaardag?”, het is een vraag die ieder jaar weer terugkomt. Met sinds een jaar of vijf hetzelfde antwoord. “Nou mam, die troon van jou lijkt mij wel wat”.

Het begon rond zijn veertigste verjaardag. Het was niet zo dat hij ongeduldig begon te worden, het was meer dat hij zijn moeder nog wat tijd voor zichzelf gunde. Althans, dat is wat hij haar al jaren probeerde duidelijk te maken. “Wees niet zo hard voor jezelf”, “Je wordt ook een dagje ouder”, “Ga lekker full time van je kleinkinderen genieten nu het nog kan”.

Natuurlijk had hij gelijk….
Zuchtend draait ze zich om. Ze kent al zijn argumenten en natuurlijk heeft hij een punt. Maar ze kon en wilde haar volk niet in de steek laten. Zeker niet nu, nu het land zich in een economische crisis bevond.

Nederland draait door
Op de achtergrond staat de televisie aan en worden de beelden van de mishandeling in Eindhoven voor de zoveelste keer herhaald. Ze ziet het met lede ogen aan. Ze hoort een advocaat toelichten dat de verdachten door het slachtoffer waren aangesproken op hun gedrag. En dat er dus wel degelijk een aanleiding was voor deze brute mishandeling.
Er verschijnt een frons op haar voorhoofd. Wat betekent dat dan? Dat er dan dus géén sprake is van zinloos geweld?

Is dit haar land?
Ze loopt naar het raam en kijkt naar buiten. In de beslotenheid van haar paleis lijkt de harde werkelijkheid ver weg. Maar het feit blijft dat het Nederland buiten de koninklijke tuinen niet meer als háár Nederland voelt. De maatschappij verhardt, de politiek struikelt over elkaar heen en de tolerantie en verdraagzaamheid zijn ver te zoeken. Het stemt haar droevig.

Machteloos
Ze voelt een steen in haar maag als ze terugdenkt aan de Koninginnedag 2009. Toen één of andere dwaas in Apeldoorn het feestje binnen kwam rijden. Háár feestje notabene. Waarbij acht van haar landgenoten het leven lieten. Zo had het niet moeten zijn. Zo zou het nooit mogen zijn. Ze pinkt een traantje weg. Wat is er met haar land gebeurd de afgelopen 30 jaar? En met wat voor erfenis laat ze WimLex straks achter?

Emotioneel moment
Ze wendt zich af van het raam en laat haar tranen de vrije loop. Ze moet het zich ook niet allemaal zo persoonlijk aantrekken. Maar ja, sinds het ongeluk van Friso is ze sowieso veel emotioneler. En oh wat mist ze haar lieve Claus en haar ouders op dit soort momenten. Haar voorzichtige tranen gaan over in een bijna hysterische huilbui.

Alles van de afgelopen jaren komt er in één keer uit. Misschien is het ook wel genoeg zo. Tijd om aan zichzelf te denken, even los te komen van al die verantwoordelijkheid.

Vervroegd verjaardagscadeautje
Ze herpakt zichzelf en loopt naar haar werkkamer. Ze gooit haar haar los, het voelt als een bevrijding. Dan pakt ze de telefoon en toetst het tiencijferige nummer in. “Mark?”, zegt ze met trillende stem. “Ik weet dat het nog vroeg is, maar ik heb een verjaardagscadeau voor Willem Alexander. En ik heb jouw hulp nodig om het goed in te pakken”.

CC foto: collectie RVD