Mijn oude, versleten spijkerbroek

In de tijd dat vaders baarden hadden en moeders op Twiggy leken, droeg mijn moeder een spijkerbroek waar ze nu nog regelmatig over praat. Die spijkerbroek, die verdomde spijkerbroek, heeft een diepe indruk gemaakt.

Zo eentje zoals ze vroeger droegen
Het was namelijk een klassieker. Zo eentje die ze heel vroeger droegen tijdens het goud zoeken. Zo eentje die cowboys droegen. Cowboys dus, en mijn moeder. Het was toen haar enige spijkerbroek en in die tijd het stoerste en het hipste wat er was. Dus zodra de spijkerbroek naar de wasmachine kroop, wachtte mijn moeder totdat hij klaar was en trok ze de broek vrijwel meteen weer aan. Plat liggend op bed, met een nijptang de rits omhoog.

Nu heb ik ook zo’n broek. Ik hou van spijkerbroeken en eigenlijk heb ik nooit iets anders aan, behalve die ene keer dat ik een rokje droeg en met een gat ter grootte van Utrecht in mijn panty bij college kwam. Maar dat is een heel ander verhaal.

Mijn lievelingsspijkerbroek hangt al twee jaar bij me in de kast en ik draag hem altijd, behalve als hij in de was moet. Dan heb ik een vervanger waarvan de kont na een uur dragen alweer uitgelubberd is. Dus als mijn lievelings niet in de wasmachine zit of om mijn kont hangt, hangt hij op de verwarming om zo snel mogelijk te drogen.

Patchwork denim tussen mijn benen
Maar mijn spijkerbroek is hevig aan het verslijten. En met hevig bedoel ik: het hele kruis is al een paar keer vervangen en als ik niet als een net meisje met mijn benen over elkaar geslagen zit, zie je vooral patchwork denim.

Als ik dan in het weekend naar Brabant ga, ga ik met een gat in mijn broek en kom ik terug met een extra lapje denim tussen mijn benen. Ik denk dat mijn spijkerbroekenkruis nu uit zo’n zeventien lapjes bestaat, wat dan wel weer goed is voor eventuele zadelpijn.

Mijn moeder vindt dat mijn spijkerbroek het museum in mag, vast naast die van haar. Ik vind vooral dat ik een nieuwe spijkerbroek moet kopen die precies zo zit als mijn lievelings. En ik denk… Ik denk dat dat echt nog meer een hel gaat zijn dan op Tweede Paasdag naar de Ikea.

cc foto: privébezit