Miljoenen voor een smerig bed

tracey emin

Men neme een bed waarin is geslapen, gegeten, gerookt en gesekst. Inclusief de restanten daarvan. Je ziet waarschijnlijk nu een smerige bende voor je – en dat is het ook.

Wodkaflessen en condooms

De vijftigjarige Tracey Emin zat er zestien jaar geleden helemaal doorheen toen haar relatie verbrak. Ze verbleef een week in bed – en na die tijd was het slaapmeubel omringd door peuken, afval, lege wodkaflessen en gebruikte condooms. Lekker! De kunstenares, die er een ruig leven op nahoudt, besloot het ranzige liefdesnestje tot kunstwerk te verheffen en daarmee groeide My Bed uit tot één van haar meest bekende en bediscussieerde werken. Het werd zelfs genomineerd voor een Turner Prize.

Duur kunstwerk

Je verwacht niet dat mensen hier ook maar een duppie voor over hebben, maar verzamelaar Charles Saatchi kocht het stuk voor twee ton. Als je dat al heftig vindt, houd je dan nu maar vast: gister liet hij het veilen. Geschat werd dat er anderhalf miljoen voor betaald zou worden, maar het vunzige bed verliet de veiling voor maar liefst 3,1 miljoen. Zo veel geld voor zo’n riekend nest? Wij weten wel een betere bestemming voor die euro’s…

Beeld: ANP