Minidocu: VIVA op onderzoek in Uganda

Jonge meisjes die gemeden worden om de simpele reden dat ze ongesteld zijn. Ongelooflijk, maar helaas de realiteit in landen als Oeganda. Gelukkig is er een eenvoudige maar doeltreffende oplossing: AFRIpads. VIVA’s Linda wilde de situatie met eigen ogen bekijken en stapte samen met Sharon van Plan Nederland op het vliegtuig naar Oeganda.

Eenmaal daar kregen ze best wel heftige feiten te verwerken. Van ongestelde vrouwen die zich moesten behelpen met bananenbladeren tot meisjes die niet eens meer naar school gaan zodra ze ongesteld zijn. Sinds de komst van de AFRIpads lijken er gelukkig steeds meer meisjes en vrouwen uit de brand geholpen te zijn. For your information: AFRIpads zijn wasbare maandverbandjes die vrouwen en meisjes een jaar lang kunnen gebruiken, waardoor er geen uitval op school of werk is.

Het optimisme met de komst van deze AFRIpads is groot: eindelijk kunnen vrouwen zich met iets fatsoenlijks behelpen! En dat niet alleen: steeds meer mannen beginnen – godzijdank – in te zien dat ongesteld zijn niet meer dan normaal en gewoon heel menselijk is. En dat komt niet in de laatste plaats door de voorlichting die er steeds meer wordt gegeven. Zo ook op een school in Tororo, waar zowel de leraren als de kinderen door Plan Nederland worden voorgelicht over ongesteld zijn. Oké, leuker kunnen ze het misschien niet maken, wel een stuk makkelijker!

Het bezoek aan Oeganda was een heftige, maar onvergetelijke reis. Zoals Linda zelf zegt: “Een reis vol avontuur, verbazing, ontroering… Geniet ervan!”

Klik hier om meisjes en vrouwen met slechts 5 euro aan een goede toekomst te helpen!

Doneer 5 euro aan Plan Nederland!